2024. május 1., szerda

Lyukra futottunk - repülőtéri ürgefelmérések 2024 tavaszán

A 2023 decemberi FETA találkozón megbeszéltük, hogy mindennemű újabb ürgetelepítés előtt ki kell derítenünk a jelenlegi megyei ürgeállomány méretét. Flesch Márton az ismert természetes kolóniákat járta végig a Vértestől délre, az összkép siralmas. Mesterséges telepítésekre óriási szükség van tehát, csak éppen nagyon nem mindegy, hogy a forrásállományok (repterek) valóban elbírják -e az időnkénti 100 ürge kivételét.
Két célpontunk volt, az egyik a Székesfehérvár melletti börgöndi, a másik a Dunaújváros melletti kisapostagi reptér (lásd fent Török Ferenc fotóján). A szervezés különösen Börgöndön volt mintaszerű, 15 fő számlálta a lyukakat csatárláncban, míg Kisapostagon kilencen voltunk "csúcsidőszakban". A csapat egy része GPS-alapú eszközt kezel, közben fel-alá sétálva mérjük fel a repülőgépek miatt rövidre kaszált, ezért állatkáinknak nagyon kedvező gyepeket. A még nem hivatalos részeredmény egészen elképesztő.
Ez itt fenn nem a Kisapostagon felmért összes lyuk! Ez a Török Ferenc sukorói önkéntes telefonjával annak lemerüléséig felmért összes lyuk, de rajta kívül még ketten vettek fel lyukakat. Kisapostagon egyenletesen rendkívül sűrű az ürgeállomány, míg Börgöndön helyenként nagyon sűrű, másutt gyérebb, de mindez nagyobb terüeten eloszolva.
A reptéri ürgék nem csak a kerecsen (lásd Török Ferenc fenti fotóját) és a természetvédő számára érdekesek. A megyei újság riportot készített a felmérésről (ITT olvasható), míg Kisapostagon az Ittas Ürge bár (nem vicc!) környékén nyáron ürgefesztivál lesz. Ám a lényeg: egy országos szinten kiemelkedően sikeresnek számító áttelepítés után nyugodtan tervezhetünk újabbakat, a két nagy reptéren nagyon erős, több ezres populációk élnek. Köszönet a két repülőtér kezelőinek és minden önkéntesnek! Folytatás következik május elején Börgönd eddig kimaradt részein.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése