2021. február 13., szombat

kisKÓCSAG - Egy új vállalkozás

Amikor 2004 decemberében jelen voltam A Hortobágy madárvilága című máig egyedülálló kézikönyv zártkörű bemutatóján, a szerkesztő azzal kezdte a beszédét, hogy ez a könyv jelenleg már elavult. Akkor ez megrázott (több mint 7 évig tartottak a munkálatok!!), most már értem, mire gondolt Ecsedi Zoltán. A Csókakőtől Daruhegyig című könyv nyomdai átfutása, majd a könyv megérkezése és a könyvbemutató között (kb. másfél hónap) "beesett" a megyébe egy új faj (barna füzike), felbukkant a Pátkai-víztározón két extrém ritkaság, egyikük ezzel át is írta a könyvben írtakat: a laposcsőrű víztaposó addig csak a Sárvíz-völgyben fordult elő (és mindössze háromszor).

Laposcsőrű víztaposó a pátkai hullámokon 2020. október 4-én.

A könyv tehát pótlásra szorul, ami természetes dolog. Ám a megyei kötődésű természettudományos periodika elindítását csak részben indokolja a könyv pótlása. A cél mindazon ismeretanyag összegyűjtése, ami Fejér megyét érinti, legyen az növénytan, állattan, gombászat vagy természetvédelem. A kisKÓCSAG című periodika néhány tucat példányban papíron is megjelenik, de elektronikusan is elérhető lesz. A szerzők ingyenesen kapják, egyébként néhány száz forintos baráti áron lesz kapható.

Ami a címadást illeti... A magyar természetvédelem címermadara a nagy kócsag, melyért a hősi időkben, 120-130 éve először a Kis-Balatonon, majd kb. 90 éve a Velencei-tavon tett nagyon sokat az akkori madárvédelem. Erre Fejér megye méltán büszke, csakhogy a Kócsag név már foglalt. A Magyar Ornitológusok Szövetségének volt egy másfél évtizedet megélt kiadványa (1928-1943). Ám ha nem vesszük magunkat véresen komolyan (és ez nem célunk), akkor legyen a nevünk a Kócsag kicsinyített verziója, ami egyszerre utal a névelőd lapra, illetve a kis kócsag nevű madárfajra. A logó készítéséről majd külön bejegyzésben számolunk be.

Ha Ön Fejér megyében él, vagy időnként idelátogat, szereti a természetet, van megfelelő fajismerete és néha lát valami érdekességet a megye területén, legyen a szerzőnk! Várunk minden természettudományos írást az alábbi kritériumokkal:

  • A tanulmányok max. terjedelme 4 gépelt oldal (Times New Roman 12-es betűméret, normál sorköz). Nagyon fontos a közérthetőség. Fenntartjuk a jogot, hogy a szerzővel átírassuk az anyagot, ha az túlságosan szakmai (pl. a fajok magyar neve nincs feltüntetve, a szélesebb olvasóközönség számára nem érthető függvények vannak benne, stb.). 
  • Rövid közlemények max. terjedelme 1 gépelt oldal (Times New Roman 12-es betűméret, normál sorköz). Ide várjuk ritkaságok adatait, érdekességeket, új lelőhelyeket, stb. 
  • Mindkét cikktípushoz, de magában is várunk szép digitális fényképeket, jpeg vagy jpg kiterjesztéssel, hosszabb oldala legalább 2000 képpont legyen.
  • Ha ismernek olyan fejéri természeti értéket, amely nem áll semmilyen védelem alatt, írja meg védelmi javaslatát fényképekkel.
  • Volt emlékezetes fejéri kirándulása (fotóstúra, madarászat, kirándulás)? Írja meg legfeljebb 3 gépelt oldalon!
Az anyagokat, fényképeket, illetve a témajavaslatokat a jarosi.kovacs@gmail.com címre várjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése