2021. június 15., kedd

Kiállás a Csóka-hegyért

Alapítványunk 2021. április 29-én indított el egy petíciót, melyben bárki tiltakozhatott a móri Csóka-hegyen levő kőfejtőbe tervezett vasalt út ("via ferrata") ellen (bővebben ITT). A petíció lezárult, június 15-ig 472-en írták alá hitelesen a felhívást (a rendszer sajátossága olyan, hogy a tényleges aláírók száma ennél több, de ők nem erősítették meg az aláírást). A legtöbb aláíró budapesti (87 fő), őket követik a móriak (74 fő), debreceniek (26 fő), tatabányaiak (16 fő), székesfehérváriak (15 fő) és pusztavámiak (13 fő). Az eset kapott sajtóvisszhangot is, született egy cikk a via ferrata szemszögéből (ITT olvasható), illetve egy természetvédelmi témájú válasz is (lásd ITT).

Bajszos sármány a Csóka-hegyen.  (Fotó: Horváth Csaba)

Az alábbiakban néhány megjegyzést szeretnénk közzé tenni, melyek talán megmutatják, milyen mozgatórugói vannak a természetvédelemnek, lokálpatriotizmusnak, illetve a környezettudatos mászósportnak:

Természetvédelem:

"Teljesen felesleges. Természeti károkozásból ami eddig volt, az is rengeteg!"

"Aláírom, mert NEM akarom, hogy szétdúlják szabadidősport címén a bajszos sármány egyetlen ismert Fejér megyei költőhelyét!"

"Fontos lenne a védett területek, élőlények tényleges védelme. A bajszos sármánynak nagyon speciális, hazánkban ritka élőhelye van, ezt különösen fontos lenne védeni."

"Azt gondolom, véget kell vetni annak a természetrombolásnak, ami hosszú évek óta zajlik (pártállástól függetlenül)"

"Legalább a védett területek legyenek védettek!"

"Az emberek szórakozása nem okozhat ökológiai katasztrófát egy talpalatnyi területen sem!"

"A természet minden apró részére figyelnünk kell, akkor tudunk egészségesen élni, ha a környezetünk is az. A természet egy nagy élő szervezet, mely minket, embereket "szolgál", de ha lépten-nyomon pusztítgatjuk, magunkat pusztítjuk."

"Ne épüljön via ferrata sem a Csóka-hegyre, sem a Vértes más védett részére! Szabadidős sportlehetőség nagyon sok van, védendő természeti érték sajnos egyre kevesebb."

"Botanikusként személyesen ismerve a területet és környékét az a véleményem, hogy jelentős természetvédelmi kárt okozhat a pálya kiépítése, majd az azt használók okozta intenzív taposás."

Parányi szépségek a Csóka-hegyről... magyar szegfű és árvalányhaj  (Fotó: Horváth Csaba)

Lokálpatriotizmus:

"...és a Gerecsében se! Meg sehol se!"

"Gyermekkoromban a kőbánya közelében volt szőlőnk. Gyerekként is úgy emlékszem vissza, hogy két szörnyű seb éktelenkedik a Vértes oldalában. Örültem, hogy végre a kőfejtés megszűnik, végre megjelent a növényzet. Felháborít, hogy most egyesek puszta szórakozásból tönkreteszik. Élővilágunk minden téren veszélyeztetett, erdőben, vízben, levegőben. Miért kell még azt is tovább károsítani, tönkretenni, amit a természet visszavesz, ha már egyéb módon felelőtlen emberek rekultivációs kötelezettségüket elmulasztották? Felháborít és remélem, megtiltják a további rongálást! Az erdő állatainak otthonát ne tegyék tönkre, mert ezt megbosszulja a Föld!"

"Ott meg kell hagyni a természet szépségét, nem kell mindent szétbarmolni!"

"Gyerekkorom óta imádom a Vértes azon részét! Én szeretem így ahogy van!"

"Nem szeretném, ha ferraták csúfítanák el szikláinkat, rombolnák a természetet. Sem a Vértesben, sem máshol."

"Nagyra tartom és becsülöm a természetet, nem mindig a pénzforrásbeli lehetőségek megépítését kellene szem előtt tartani. Hány ilyen történik a világban, hogy a gazdag, ismert emberek megtehetnek természetromboló tevékenységeket és senki nem állíthatja le őket? Köszönjük Csabának a figyelmeztetést!"

"Nincs szüksége Mórnak erre, pláne egy természetvédelmi területen. Van ilyen pálya tíz kilométerrel odébb. Aki akarja, keresse fel azt. Maradjon meg az élővilágnak ez a terület Móron!" 

Környezettudatos sportolás:

"Magam is ferratázok, de van már elég út itthon."

"Mászópályát kizárólag ott szabad létesíteni, ahol az semmilyen értéket nem fenyeget!"

"Ne azért mászd meg a hegyeket, hogy a világ meglássa a nagyszerűségedet, hanem azért, hogy te meglásd a világ nagyszerűségét."

"Hazánkban kevés sziklafal található, ami gyakran védett és fokozottan védett madárfajoknak nyújt élőhelyet. A via ferrata hatalmas zavarást okoz, ráadásul hazánk nem is alkalmas terep az igazán jó pályák kialakítására, mint pl. Ausztria, ahol hosszabb, élvezetesebb utak találhatók."

"Úgy gondolom, hogy a tervezett út felesleges, nincs funkciója, nem vezet sehova, csak egy kalandpark a sziklán, zavarja és terheli az élővilágot. Amennyiben semmibe vezető utakra van igény, javaslom azokat gyárkéményen, magas épületeken létrehozni."

"Nem kell nekünk vasalt út, tanuljon meg sziklát mászni, aki fel szeretne jutni rá."

"Szeretek sziklát mászni, ferratázni, de emellett szeretem és tisztelem a természetet és úgy gondolom, hogy az élővilágot nem szabad megzavarni mesterséges építményekkel, melyek a szórakozást szolgálják. A természet maradjon természet!"

"A sziklamászás fontos része az életemnek, de nem a természet /  az otthonunk rovására."

"Szeretek mászni, de a természetet jobban szeretem és védem."

"Én hegyet mászok, sziklát mászok, időnként via ferratázok is. (...) A legtöbb mászó nem ért egyet a vasalt utak terjeszkedésével. Úgy gondolom, hogy óriási tévedés ezt a profitorientált kalandparkot összemosni a sziklamászással. Az a vállalkozó, aki ezeket a pályákat nyitja, valóban foglalkozik (vagy inkább csak foglalkozott) sziklamászással, de ott is a pénzszerzés a lényeg. Elég a honlapján böngészni, hogy mi mennyibe kerül. Hogy lehetséges, hogy mind a zöld hatóság, mind a nemzeti park engedélyt adott ezen a helyen, annak ellenére, hogy védett növények és állatfajok vannak a területen??? (...) Meg lehet állítani ezt  az embert, Cseszneken és Sárospatakon elvették már tőle az üzemeltetést."

Védjük meg ezeket a parányi kincseket! (Fotó: Horváth Csaba)

Minden aláírónak köszönjük, a névsort eljuttatjuk a megfelelő helyekre és bízunk a természet számára kedvező végkifejletben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése