2021. december 29., szerda

A 2021-es év

Összefoglaló a "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány ez évi  tevékenységéről.

Madárvédelem

A jancsár-völgyi odútelep szokásos évi ellenőrzését tél közepén végeztük. A sorozatosan üresen maradó fakuszodvakat Horváth Csaba madarászkolléga kapta meg, így azok már a Vértes lábánál, egy csodaszép tölgyecskében várják lakóikat. Az odvak foglaltsága változatlanul igen jó, a fajok a megszokott mezei veréb, széncinege, csuszka, seregély kvartett tagjai.

Márciusban a fehérvári központi parkba madárodvakat, áprilisban Székesfehérvár szociális bérlakásaira (Mura utca) molnárfecske műfészkeket tettünk ki a Városgondnokság segítségével; mindkét akció a sajtó éber figyelme mellett zajlott. 


Április végén (szintén a Városgondnokság segítségével) az aszal-völgyi gyurgyalagtelep homokfalának nyesése is megtörtént:


Nyáron hatalmas örömöt jelentett, hogy bebizonyosodott: a pátkai Királyberekben mzgó szalakóták az általunk kihelyezett odúban fészkelnek: az ellenőrzés során két fióka volt a fészekben. 

A Királyberek fokozottan védett szépségei: szalakóta és két gyurgyalag

A megye másik ikonikus, visszatelepülőben levő faján is tudtunk segíteni: Staudinger Istvánnak segédkezve a kék vércsék odvait tettük rendbe a Sárréten késő tavasszal:


A megvalósítás már át fog csúszni 2022-re, de tervezzük egy fövenypusztai gyöngybagolyláda kihelyezését is, még a tél folyamán. Lassan a 2000 környékén gyártott vércseládák is elérik a végső határt, két ládát is végleg le kellett selejtezni és újjal pótolni...

Természetvédelem

Az év során több tucatnyi alkalommal végeztük a védett területek tábláinak ellenőrzését, a környékük rendbetételét. A legérdekesebb eset a Nagy-völgyben volt, ahol a tábla előteréből 4 méter magas (!) foltos bürköt kellett lekaszálni. De adott kisebb munkát a táblacsavarok meghúzása és a fehér színű táblákon megtelepedő algák lemosása is. 

Év végén új Natura 2000 táblát helyeztünk ki a Velencei-hegységben. Ennek az az előzménye, hogy az év során Csalán több terepmotorossal is volt találkozás. Akadt aki az "Állj már meg!" jelentésű integetésre csak legyintett és hatalmas vízfüggönyt fröcskölve áthajtott a gázlón, de volt olyan is, aki megállt. Az ő elbeszélése mutatott rá a hiányosságra, hogy az amúgy illegális útvonaluk kezdőpontján semmi nem utal arra, hogy a hegyláb védett volna.

Sajnos 2021-ben Székesfehérvár nem nyilvánított védetté újabb területet, de rengeteg munka zajlott ennek előkészítésén. Nagyon fájó a Zágoni utcai Ősmocsár kérdése, melyről így év végén még mindig nem tudható, megmenthető -e. Örömtelibb az Aradi utcai rét, ahol nemcsak hogy rekortán futópálya nem lesz, de előkerült a város legnagyobb mocsári kosbor állománya is. Minden magyar természetvédőnek szívből kívánom azt az érzést, amikor egy ilyen csodás felfedezés részese...!


Élőhelykezelés két helyszínen zajlott. Az Aszal-völgyben a 2020 decemberi akció után 2021. január 9-én is összegyűltünk cserjét irtani. A nyári virágmező látványa jelezte: a dolog jól sikerült. Augusztusban a már megszokott aba-felsőszentiváni Sóstó partján kaszáltunk nádat.

Oktatás, szemléletformálás és egyebek

Járványos esztendő volt, úgyhogy most sem voltak rendhagyó órák. Az augusztusi lepketúra lezajlott, valamint a tatai Vadlúdsokadalmon is megjelent alapítványunk előadással, kiadványokkal. Jó sok fórumon tiltakoztunk a csóka-hegyi via ferrata ellen, egyelőre kétséges eredménnyel.

Az év nagy eseménye volt a kisKÓCSAG évkönyv szerkesztése és kiadása. A visszajelzések pozitívak, már meg is kezdődött a második szám összeállítása.

Júliusban örömteli eseményként átvehettük a miniszteri elismerő oklevelet "az Észak-Mezőföld, a Velencei-tó és a Zámolyi-medence térségében végzett aktív természet megőrzési, tájvédelmi és szemléletformálási tevékenységének elismeréseként".

Az SZJA 1%-kal kapcsolatos NAV közlemény ITT érhető el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése