2021. április 10., szombat

Fecskebarát Fehérvár 2021

 A fehérvári központi műfészekkihelyezés idén is folytatódott. A Mura utcai szociális társasházakat már 2020 elején kiszemeltem, néhány igen vonzó tulajdonságuk alapján:

  • Önkormányzati tulajdonban vannak (azaz ha az önkormányzat itt fecskét akar védeni, akkor egyetlen lakjó sem fog hangosan tiltakozni)
  • Kétemeletes magasságuk szépen kiugrik a kertvárosi (Szárazrét) környezetben
  • Nyílt környezet, nem veszik körbe magas fák
  • Vannak a közelben megfelelő táplálkozóhelyek (szántók, kisebb gyepek, csatornák)
  • Az épületnek nagyon széles, szabályos derékszögű eresze van
A vírusjárvány aztán felülírta a terveket, 2020-ban volt műfészekkihelyezés egy trafóházon, de a fészkeket ekkor Staudinger István (Duna-Ipoly NPI) elfekvő készlete biztosította. Idén újra volt központi beszerzés. (A város igen sok odút is vásárolt, ebből ugyancsak tettünk ki közösen, a palotavárosi központi parkban)

A Mura utcán 2021. április 9-én került sor az akcióra, amire egy kisebb regimentnyi sajtós is felvonult. Az érdekes alaprajzú épületen egy olyan sarkot választottam ki, ahol van déli és keleti kitettségű falrész, ablak viszont nincsen, tehát semmiféle ürülékprobléma nem merülhet fel.


A műfészkek ötösével vannak deszkára csavarozva, alattuk pelenka is van. Ezek már az új típusú, igen öblös, tágas műfészkek, amiket kívülről sárral "befestettünk", így nagyon valószerűek lettek.


A kihelyezést most is a Városgondnokság precíz munkatársai végezték, zárásként még egy tábla is felkerült a falra.


2021-re nem csupán a már kint levő műfészkek ellenőrzését tervezzük. Valószínűleg megpróbálunk sárgyűjtő helyet is kialakítani egy kellően nyílt iskolaudvaron is; megvalósulás esetén erről is beszámolunk.




További tudósítások ITT és ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése