2022. november 1., kedd

Az első FETA

Még 2021-ben merült fel a gondolat, hogy a Vértesben szervezni kellene egy találkozót a megyében élő terepmadarászok és természetvédők számára. 2022 nyarán az ötlet ismét előkerült, és ekkor már konkrétabb formát is öltött. Október utolsó hétvégéjén, döntően szombaton volt az első Fejér Megyei Természetvédő Találkozó (FETA).

Majdnem minden résztvevő. Álló sor balról: Fenyvesi László, Fenyvesi Hajnalanna, Kovács Piroska, Kovács Gergely, Flesch Márton, Riezing Norbert, Kovács Illés, Csihar László, Kovács Ágoston, Staudinger István, Csete Gábor, Kurfis Ilona, Zsebők Tamás, Fenyvesi Ernő, Fenyvesiné Gábriel Ágota, Fiala Zsuzsanna, Horváth Csaba. Guggoló sor balról jobbra: Németh Petra, Kovács Kolos, Szalai Gábor, Králl László (Fotó: Horváth Csaba)

A vadregényes Vértes Táborban mintegy 30-an jöttünk össze a megye legkülönbözőbb részeiről (Sárbogárd, Soponya, Gárdony, Dinnyés, Pusztaszabolcs, Lovasberény, Pátka, Székesfehérvár, Mór, Isztimér), vagy éppen a közeli Komárom-Esztergom megyéből. 


A találkozó egyik célja az volt, hogy bepótoljuk a sokszor hiányzó beszélgetéseket, megismerkedjenek egymást csak hírből vagy levelezés útján ismerők, erősödjön a csapatszellem. Közben pedig célzatosan terelgettük a társalgás fonalát 2022 legégetőbb témájához, a vízhez.

Este a védetté nyilvánítások voltak terítéken, Flesch Márton jóvoltából műholdas térképeken tudtuk nyomon követni a javaslatokat és megbeszélni az elképzelések realitását a nemzeti parkos kollégákkal.

Délelőtt Fenyvesi László vezetésével zajlott madárgyűrűzés, 8 madárfaj 37 egyede került meg, köztük a legérdekesebb a fenyvescinege és a rövidkarmú fakusz volt, bár a Vértes belsejében a házi rozsdafarkú sem túl gyakori. A találkozó legifjabb résztvevői lelkesen segédkeztek az elengedésben...


...akárcsak este, amikor a Szalai Gábor által hívóhanggal becsalt macskabaglyot kellett útjára bocsátani:


A menü marhapörkölt volt, amit a Fenyvesi család által hozott szürke marhából Szalai Gábor főzött, Fiala Zsuzsa kuktáskodása mellett. Köszönet mindannyiuknak!

A találkozón mutatkozott be a kisKÓCSAG 2022-es kötete is (bővebben ITT).

Mindenkinek köszönjük a részvételt, a sok hozott finomságot, a hasznos javaslatokat, észrevételeket és jó hangulatot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése