2022. november 21., hétfő

Építsünk városi oázist!

2022 tavaszán Székesfehérvár egyik nagyáruházának parkolójában észrevettem egy szokatlan dombocskát. A parkoló szélén a térköves részt jókora fák vagy sűrű bokrok szakították meg, közöttük volt egy ugyanolyan módon kihagyott rész, ahol azonban nem volt fa:

A különös kis domb 2022 augusztusában a Budai út felől fényképezve (Forrás: Google)

Közelebb sétálva kiderült, hogy a domb tetejét valójában egy kiodvasodott és (feltehetően éppen emiatt kivágott) fa tuskója képezi. A Google autója 2014-ben járt az áruházi parkolóban, innen tudom, hogy a hatalmas nyárfa akkor még itt díszlett:

A dombocska 2014-ben; érthető, hogy miért hagyták ki ezt a területet (Forrás: Google)

A dombot körbejárva érdeklődve láttam, milyen sok növényfaj él rajta. A zömük természetesen egyszerű, közönséges lágyszárú; májusi felmérésem alapján a füveket csenkesz faj, csomós ebír és angolperje alkotja, köztük a kétszikűek nehézszagú gólyaorr, pásztortáska, gyermekláncfű, madártej, tyúkhúr és apró szulák.

Ekkor fogalmazódott meg a gondolat, hogy jó lenne ebből a kis "zöldfelületeből" egy változatos városi oázist kialakítani, ahol harmonikusan, komoly fenntartási igény nélkül élhetnek együtt a meglevő fajok, őshonos fásszárúak, valamint szárazságot jól tűrő dísznövények. Ennek fontosságát a 2022-es időjárás is alátámasztotta. A domb növényzetét "természetesen" fűnyíróval eltüntették, az aszályban pedig semmiféle zöld növényi élet nem volt rajta. (A fenti első képen is jól látható, ahogy az augusztusi esők után a domb próbál magához térni.)

Beletelt néhány hónapba, amíg a parkoló tulajdonosával és bérlőjével aláírhattunk egy háromoldalú megállapodást. Ennek értelmében a 28 négyzetméteres terület gondozását alapítványunk átvállalja, ennek keretében elvégzi az immár "Kerekecske-dombocska" névre keresztelt helyszín körbekerítését, növényekkel való beültetését és gondozását.

Az akcióra 2022. november 19-20-án került sor. A cél a lehető legnagyobb biológiai változatosság elérése, ennek érdekében tucatnyi őshonos növényt ültettünk be, évelő lágyszárúakat (zsályafajok, kakukkfű, szeplőlapu) éppúgy, mint fásszárúakat (csertölgy, virágos kőris, fekete bodza, veresgyűrű som, fagyal, csíkos kecskerágó, vadrózsa). Helyet kapott még egy kis sziklakert (végleges beültetése tavasszal történik majd), illetve holtfa, azaz korhadt, rovarrágta fatuskók félig földbe süllyesztve.

A munka folyamatáról néhány fotó:


Sziklakert

Falevéllel takart tövű fásszárúak

A növényeket részben Fodor Edittől kaptam, részben magam gyűjtöttem. A levendula beszerzési helye a Virágosélet Biogazdaság. Köszönet a segítségért!

Amennyiben az ötletet valaki szívesen megvalósítaná másutt, örömmel segítünk tanácsokkal (30-598-6002; jarosi.kovacs@gmail.com)

2 megjegyzés:

  1. Ehhez csak gratulálni lehet, első dolgom lesz megnézni, ha a városba megyek. Ha esetleg valamilyen növény még kellene, és nekem van, szivesen felajánlok belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A jarosi.kovacs@gmail.com címre örömmel várunk bármilyen növényfelajánlást Fehérváron és környékén, ami teljesíti az alábbi feltételeket:
      - A növény őshonos ÉS szárazságtűrő
      - A növény extrém szárazságtűrő
      - A növény sokáig virágzik ÉS szárazságtűrő

      Törlés