2014. május 21., szerda

Madárvédelem

Madárvédelem
Még a megalakulás előtti hónapokban elkezdtük a fészekodvak és –ládák kihelyezését Lovasberény, Pátka és Székesfehérvár határában legeltetett vagy kaszált gyepek mellett, illetve löszvölgyekben. Egyelőre két típussal dolgozunk, a madarászzsargon ezeket „szalakótaodúnak” és „vércseládának” nevezi. A nagy röpnyílású szalakótaodú ezen a tájegységen leginkább a búbos banka (Upupa epops) igényeit elégíti ki. A Fejérben ritka vagy szórványos fajok közül alkalmas a kuviknak (Athene noctua), a füleskuviknak (Otus scops), míg a gyakori madarak közül a csóka (Corvus monedula) vagy a seregély (Sturnus vulgaris) telepedhet meg bennük. A vércseláda egy olyan félig nyitott alkalmatosság, amelyet fészket nem építő fajoknak fejlesztettek ki. A Közép-Dunántúlon csaknem kizárólag a vörös vércse (Falco tinnunculus) foglalja el őket. Érdemes megjegyezni, hogy alapítványunk középtávú terveiben pontosan olyan élőhelykezelési és –fenntartási tevékenység (állattartás, legeltetés, inzavíz növényfajok visszaszorítása, fasortelepítés) szerepel, ami segítheti a két madárvédelmi berendezés eredeti célfajai, azaz a szalakóta (Coracias garrulus) és a kék vércse (Falco vespertinus) visszatelepedését is.
A másik, jelenleg formálódó programunk kifejezetten a környék településeihez kötődik. Szeretnénk aktív beavatkozással segíteni két fokozottan védett, emberi létesítményekhez vonzódó bagolyfajunk, a kuvik és a gyöngybagoly (Tyto alba) észak-mezőföldi állománygyarapodását. A kuvik számára állattartó telepek és lovardák, míg a gyöngybagolynak templomok és magtárak a kedvelt költőhelyei. Első lépésként megkeressük a fenti létesítmények kezelőit, tulajdonosait. Ezt követően kerülhet sor az igazi munkára, vagyis az odvak, fészekládák kihelyezésére, felszerelésére.

Felmérések

Mint azt a bemutatkozásban említettük, működési területünk nem tartozik az alaposan kutatott tájegységek közé. Ennek előnye is van, hiszen a „felfedezések”, a „felderítőutak” a természetvédelmi munka legszebb részét jelentik. 2014 tavaszán a kutatás több részfeladatból állnak. Kifejezetten tavaszi feladat az éjszakai fajok felmérése, idén a célpontunk a füleskuvik. Amennyire időnk engedi, megpróbáljuk feltérképezni a vizsgált területek növény- és állattani értékeit. Ez egy átfogó, évszakokon átívelő program. Ugyancsak hosszabb, virágzástól termésérlelésig tart a szórványgyümölcsösök genetikai készletének vizsgálata. Ezt a székesfehérvári Pénzverő-völgyben kezdtük el, de a működési terület más pontjain is vannak olyan öreg gyümölcsfák, amelyekre oda fogunk figyelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése