2016. március 28., hétfő

Márciusi virágok

Működési területünkön több olyan korai növényfaj van, amely színpompás virágaival jelzi a tavasz beköszöntét. Az alábbiakban a legszebbekből mutatok egy "csokorravalót".

Hóvirág (Galanthus nivalis)
Környékünkön a Velencei-hegységben is él ez a mindenki által ismert virág, ám az itt bemutatott fénykép egy másik, szaknyelven "bizonytalan őshonosságú" állományban készült. Pátkai otthonunkat és a hosszú kertet délről egy régi hajtóút szegélyezi. Az út és a kerítés között sűrű bozót van, ennek az aljnövényzete rejti a hóvirágot. Mivel ugyanitt odvas keltike is él (lásd alább), erős a gyanúm, hogy ez a néhány négyzetméteres folt természetes állapotú maradvány.
A hóvirág omega alakú kis foltja csak közelről látszik (Pátka-Páskom)

Kisvirágú hunyor (Helleborus dumetorum)
A mezőföldi lombhullató erdők kora tavaszi geofita növénye ez a zöld szirmairól könnyen felismerhető virág. Néha hó alól is kihajt, az enyhe 2015 végén pedig december elején is találtam virító példányt.
A három legszebb lösztölgyesben, azaz a Velencei-hegységben (Nadap), a Máriamajori-erdő - Nagy-völgy löszvölgyrendszerben (Székesfehérvár) és a Tikmony-völgyben (Pátka) szép állománya él. Itt a megszokott látvány tárul elénk: teljesen növényzetmentes helyen, a fák alatti avarszőnyegből nyílnak.
Kisvirágú hunyor a Tikmony-völgy lösztölgyesében (Pátka)...

A faj negyedik lelőhelye ettől merőben eltérő. A Rácvölgyben (mint erről már ITT volt szó) éppen a lösztölgyesek névadói, azaz a fafajok hiányoznak. A hunyor ennek ellenére megvan, akácos szélén, de még zárt gyepekben (!) is megtaláljuk.
Védett, eszmei értéke 5.000 Ft.
...és kaszálóréten a Rácvölgyben (Székesfehérvár)

Cseh tyúktaréj (Gagea bohemica)
A gyepek tavaszi hírnökei a tyúktaréjok, melyek között igazi ritkaságok is vannak. A tiszántúli puszták különlegessége, a pusztai tyúktaréj (G. szovitsii) és a dunántúli sziklagyepeken élő cseh tyúktaréj egymáshoz nagyon hasonlóak. A határozóbélyeg (virágkocsány szőrözöttsége) olyan minimális eltérés, ami egy hozzám hasonló amatőrt az őrületbe kerget, szerencsére az élőhely teljesen más.
Idén kora tavasszal a szép állapotú, szürke marhákkal karbantartott pátkai Királyberek dombjain végeztünk madárszámlálást kisfiammal, Ágostonnal, amikor rátaláltunk a mohaszőnyegből kinövő parányi virágokra. Másnap reggel visszamenve a fagy miatt félig összecsukódó, az elolvadt dértől csillogó példányokat tudtam fényképezni.
Védett, eszmei értéke 5.000 Ft.
Cseh tyúktaréj a Királyberekben (Pátka)

Odvas keltike (Corydalis cava)
A hóvirágnál említett helyen készült a fénykép, de ez valóban csak kicsiny folt. Az igazi tömeg a Velencei-hegységben él, amely a Nadapot Lovasberénnyel összekötő útról március-áprilisban fantasztikus látványt nyújt. A Máriamajori-erdőben is vannak szép állományai, a Rácvölgyből ellenben eddigi ismereteim szerint hiányzik.
Az odvas keltike virágai közelről (Pátka-Páskom)

Speta-csillagvirág (Scilla spetana)
Ezt a növényt hivatalosan így hívják, bár nekem jobban tetszik a nadapi csillagvirág név. Még friss a sokk és nem is tudtam utánaérdeklődni: a nemrég megjelent Magyarország edényes növényfajainak elterjedési atlasza című könyvben a Dél-Mezőföldön és Baranyában is szerepel egy-egy termőhely, holott én úgy tudtam, hogy ez egy velencei-hegységi endemizmus, amely a gránitra rakódott löszhöz kötődik. Lehet, hogy ez az elmélet megdőlt, ám a faj akkor is marad az, ami volt: a Velencei-hegység legkülönlegesebb növénye. Közvetlenül az út szélén is nő, tehát nem kell tájfutókat megszégyenítő túrákat tenni az erdőben. Minden tavasszal mellettük kell elmennünk akkor, amikor megyünk szőlőt metszeni; ilyenkor nyílik mód fényképezésre is.
Védett, eszmei értéke 10.000 Ft.
Speta-csillagvirág a Velencei-hegységben (Nadap)

Tavaszi hérics (Adonis vernalis)
Amikor 2008-ban először jártam az Aszal-völgyben, felejthetetlen élményt nyújtottak az addig csak fényképről ismert tavaszi hérics sárgálló foltjai. A legszebb aszal-völgyi löszgerincet máig "Héricses-dombok" néven emlegetjük, az ezzel határos kis táblánk, egy fokozatos visszagyepesítésre szánt lucernaföld is a "Héricses" fedőnevet viseli.
A környéken a legszebb állomány az Aszal- és Rácvölgyben él, de néhány tő megtalálható a székesfehérvári Csúcsos-hegynél, a Pátkai-víztározótól délkeletre, illetve a Velencei-hegységtől keletre, Pázmándon (Cseplek-hegy). Idén tavasszal egy nagyon meglepő helyen, a Máriamajori-erdő belsejében egy kis ligetes platón is rábukkantam egy másik növényritkaság, a gumós macskahere (Phlomis tuberosa) leveleinek társaságában. (Simon György botanikai ponttérképén ezek szerepelnek, tehát ez nem igazi felfedezés, de az élmény ugyanakkora.)
Védett, eszmei értéke 5.000 Ft.
Délutáni napfényben sütkérező tavaszi hérics a Rácvölgyben (Székesfehérvár)

Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis)
Állítólag a leginkább "rongyosra fotózott" hazai vadvirág; fanyalgó botanikusok már előre fogják a fejüket, hogy a hazai természetfotós pályázat idén is kökörcsines képekkel lesz -e tele. Az tény, hogy kivételesen szép virág. 2009 márciusában, első gazdálkodási évünk kezdetén véletlenül, a korábbi felfedezésről nem tudva bukkantunk rá a legszebb rácvölgyi állományára, legalább 150 tőre. Ennyi soha azóta nem virágzott, idén 61 virágot és bimbót számoltam össze. Azóta a völgy más pontjain is előkerült, ami nagyon fontos, hiszen a Mezőföldön nagyon kevés helyen él.
Védett, eszmei értéke 10.000 Ft. Natura 2000 jelölőfaj.
Leánykökörcsin a Rácvölgyben (Székesfehérvár)

Fekete kökörcsin (Pulsatilla pratensis ssp. nigricans)
A Mezőföldön és a Velencei-hegységben sokkal gyakoribb, mint a leánykökörcsin. Vannak egészen apró termetű, a fűben diszkréten megbúvó példányai, így korántsem olyan feltűnő, mint termetesebb, szőrözöttebb, ellenfényben szinte világító rokona. A legszebb általam ismert állomány az Aszal-völgy természetvédelmi terület részét képező Vadmezőn található. Korábban a hírek szerint rengeteg volt a pátkai Királyberekben, mióta látogatom a területet, azóta a legelő marhák miatt ezt nem tudtam ellenőrizni. Ugyancsak megerősítésre vár egy Jancsár-völgytől keletre jelzett állomány is.
Védett, eszmei értéke 10.000 Ft.
Fekete kökörcsin a Rácvölgyben (Székesfehérvár)

A működési terület növénytani érdekességeiről szóló korábbi írások:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése