2018. február 11., vasárnap

Egy kiállítás képei

2018. február 10-én a székesfehérvári Szabadművelődés Házában "A fecskék világa" címmel megnyílt az a kiállítás, melynek 61 falon levő alkotását a Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. és a "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány által közösen kiírt rajzpályázat legjobb munkáiból állítottuk össze. A tárlat március 4-ig tekinthető meg a hét minden napján a Szabadművelődés Háza földszintjén.
fecskés-page-001
A "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány kiemelt céljának tekinti az oktatást, szemléletformálást; ennek része ez az esemény is, egyúttal az első általunk szervezett kiállítás. Története azokhoz a nehéz napokhoz nyúlik vissza, amikor a szakmai zsűrinek óriási fejtörést okozott a győztes rajzok kiválasztása. Jogosan éreztük úgy, hogy tucatszám tesszük félre a csodálatos alkotásokat, mert nincs módunk kategóriánként 10-15 díjat kiosztani, pedig az alkotók megérdemelnék. Másrészt sok olyan képet is kaptunk, amelyek fecskékkel kapcsolatosak, de nem igazán illenek be a meghirdetett kategóriákba. Ily módon szinte a gyerekek "tágították ki" a spektrumot olyannyira, hogy össze lehetett állítani egy, a hazai fecskék, döntő részben természetesen a füsti fecske teljes élettörténetét bemutató kiállítást. 
Ha a világ legjobb természetfotósaitól kértünk volna képeket, akkor sem tudunk ennyire sokszínű anyagot sorba rendezni. Nekünk valóban nem volt más teendőnk, mint tematikus csokrokba szedni a legjobb képeket, ezek a "csokrok" mutatják be a hazai fecskefajokat, a füsti fecske szarvasmarha- és lótartáshoz, illetve legeltetéshez való viszonyát, a rovarfogyasztást, a vidéki életmódhoz fűződő kapcsolatot, a gyülekezést, a hosszú vándorút európai és afrikai részét, a telelőhelyen zajló mindennapokat, a fecskékre leselkedő veszélyeket és a védelem fontosságát.

 Négy kép a fecskék és a legeltetés kapcsolatáról. Középen az alábbi szöveg olvasható: "A füsti fecskék természetesen nem csak az istállóban rovarásznak. Előszeretettel keresik fel a legelésző jószágot is. Különösen akkor van ennek jelentősége, ha egy-egy tartós nyári hideg idején a rovarok kevéssé élénkek. A juhok, lovak, tehenek felzavarják a fűben rejtőző rovarokat, a fecskék ilyenkor alacsonyan, az állatok közvetlen közelében táplálkoznak."

A kiállítás előkészítése során szóba került, hogy a Szabadművelődés Házán molnárfecskék fészkelnek. Ez nem volt újdonság, az ugyanennek az épületnek a másik felében levő Tóparti Gimnázium igazgatóját egy éve már megkerestem azzal kapcsolatban, hogy szívesen tennénk fel cserép műfészkeket a madarak számára. Ott elutasítást kaptunk, mondván hogy az épület felújítása bármikor elkezdődhet, addig ezzel nem érdemes foglalkozni. Néhány tíz méterrel arrébb a másik intézmény maga ajánlotta fel a műfészekkihelyezés lehetőségét. 
Amilyen orrlógatva távoztam annak idején ugyanebből az épületből, egy másik igazgató irodájából, olyan örömmel adtam át Kiss Dorottya igazgatónak az elismerő táblát és oklevelet, melyet többszörösen is megérdemelnek!

Kiss Dorottya, a Szabadművelődés Háza igazgatója az oklevéllel és a "fecskebarát Fehérvár" táblával

A kiállítás megnyitóján egy előadás is elhangzott "Fecskék Székesfehérváron" címmel. Az anyag összeállításában Fenyvesi László segített, aki rendelkezésemre bocsátotta legfrissebb, 2017-es adatait. Ezekből tudható például, hogy az Iszkai úti lovardában a pókhálózásunk nyomán nemhogy nőtt volna, de (nyilván más okból) csökkent a füsti fecskék száma, a kisfaludi tejelő tehenészetben ellenben lassan a félszáz párhoz közelít az ottani állomány. Szó esett a 2017-ben kiderült fészekpusztításról a Fecskeparti lakótelepen, illetve a biológiai szúnyogirtás székesfehérvári bevezetésének lehetőségéről is. Utóbbi témával később még bővebben foglalkozunk az oldalon.
A kiállítással kapcsolatos teendőket Perényi László végezte, innen is köszönet munkájáért! Az anyag Székesfehérvár után Sárbogárdon lesz látható. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése