2020. november 5., csütörtök

Fecskék és gólyák - Madárvédelmi ügyek február végétől augusztus elejéig II.

 A bejegyzés második részében a fecskékkel összefüggő ügyekről lesz szó.

Gazdákkal a fecskékért és Fecskebarát iskolák táborozása - elnapolva...

A tavaly meghirdetett Gazdákkal a fecskékért akcióra voltak jelentkezések, megszerveztem a programhoz a sajtónyilvánosságot, a nyereményeket és azok kiszállítási módját, Fenyvesi László személyében pedig a felmérő egységet. Egyetlen dolgot nem kalkuláltam bele: a koronavírust. A felmérés lezajlott, van egyfajta végeredmény is, csak éppen az maradt el, amiért az egész elindult; májusban nem tartottam epidemiológiai szempontból üdvösnek, hogy két megye között cikázva esetleg hozzak-vigyek valami fertőzőt. Úgyhogy szeretném kivárni azt az időszakot, amikor a 2020-as jelentkezők, esetleg új személyekkel kibővülve ismét összevetik fecskeállományukat. Az is idei tapasztalat, hogy a három kategória nem egyértelmű, így nagy- és kisgazdaságra szűkül a mezőny.

Ugyancsak tolódik a három határon túli magyar iskola jutalomutazása. Nehéz megsaccolni, hogy mikorra; a gyerekeknek a május-június volna a legkedvezőbb, hiszen már lehetne fürdeni egyet a Velencei-tóban, gyönyörű látványt nyújtana a Sóstó, stb. stb. Idén pontosan ebben az időszakban volt nem csak lehetetlen, de tilos is az utazgatás, táborozás, nem beszélve arról, hogy azt a pályázati forrást is befagyasztották, ahonnan az iskolák utazását támogatnánk. Várjuk a jobb időket, ami így novemberben nem tűnik túlságosan közelinek. 

Fecskehelyzet Várpalotán

Február végén levelet kaptam egy várpalotai fémipari cégtől. A termelésvezető Székesfehérváron él, így hallott rólunk és fecskevédelmi akcióink valamelyikéről. (Érdekes tapasztalat ez is: egy rajzverseny, egy kiállítás, egy sajtónyilvánosságot kapó műfészekkihelyezés milyen hasznos lehet...) A vállalat központjának épületén a molnárfecskék a szokásos módon nem az eresz alá költenek, hanem az ablakzugba, ahol az ablakra piszkítanak. Madárbarát megoldást kerestünk, a cég a helyszíni bejárás, megbeszélés nyomán a pelenka kihelyezését találta a legmegfelelőbbnek, erről áprilisban fényképeket is kaptunk.


Egy másik pelenkaügy

A birding.hu fórumába írt egy hölgy arról, hogy egy társasházban az egyik lakó ormótlan pelenkát, majdnem polcot tett a fecskefészek alá, ami a madarakat zavarta. Próbáltunk tanácsokat adni, ami távolról természetesen elég nehéz. A fecskebarát lakók végül kenyértörésre vitték a dolgot és a konfliktusokat is felvállalva leszedették a fecskéket zavaró deszkát. Így a költésnek már nem volt akadálya, a hölgy levelében így írt: "Csak mellékesen említem, hogy kedves szomszédom nem barátkozott meg a gondolattal, hogy ellenszegültem és bejelentést tett a közös képviselőnél. Egy igen közönséges és hazug levelet írt, többek között a fecske ürülék által okozott fertőzésveszélyre és a madáretetőmből lepotyogó napraforgó héj veszélyéről. Szerencsére értelmes, egészségesen gondolkodó emberek vesznek körül jórészt – megvédtek - így ez az ember csak ellenfeleket szerzett. Ahogy én is őbenne mindörökké. Nekem köteleznem kellett magam, hogy szeptemberben - miután - elrepülnek a madarak - visszaszerelem a pelenkákat a megfelelő méretben és távolságban. (...) Nem gond, szívesen elbírom ezt a rosszindulatot bármilyen állat boldogságáért."


Fecskebarát Fehérvár - 2020-as akció

Eredetileg jó néhány újabb középületre akartunk kitenni műfészkeket, a 2019-es akcióhoz hasonlóan. Már megvoltak a kiszemeltek, amikor beköszöntött 2020 március idusa, és minden, de minden forrás átcsoportosításra került. Szerencsére kiderült, hogy Staudinger István természetvédelmi őrnél van elfekvőben 30 műfészek. Ez egy épületre éppen elegendő. A természetvédelem iránt rendkívül elkötelezett Városgondnokság pedig vállalta a kosarasautós felhelyezést.



Foglalás nem történt, véleményem szerint a jövőben a hangsúlyt el kellene tolni a mesterséges sárgyűjtők irányába, ez azonban még alapos tervezést igényel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése