2014. június 21., szombat

Júniusi eredmények


Természetvédelem

  • A negatív hírrel kezdjük: sajnos nem sikerült megóvni a kaszálástól a mocsári kosborokat, pedig a termőhelyül szolgáló néhány tucat négyzetméteren gyakorlatilag nem volt mit kaszálni... De ha már a gátoldalt "lekapta" a gép, akkor a kosborokon is végigment. Nagy lecke ez számunkra, jövőre sokkal felkészültebbek leszünk...
  • A honlap első eredményeként lelkes segítőtársat kaptunk a velencei illetőségű Pallos Zsuzsa személyében. Jelentkezése elsősorban azért jött kapóra, mert így már a kezdetektől jelen lehetünk a Velencei-tó - Velencei-hegység térségben. Zsuzsa egy nagyon szép és informatív szóróanyagot is elkészített a gyöngybagolyvédelmi akciónkhoz, de jó ötletei vannak gyurgyalagtelep-rekonstrukcióval kapcsolatban is.
  • Folytatódott az egyházi épületek és állattartó telepek felmérése, ezúttal északnyugati irányban, Sárkeresztes, Moha, Iszkaszentgyörgy, Gúttamási, Bakonykúti, Fehérvárcsurgó településeken. Biztos új madárodútelep-helyszínünk a sárkeresztesi tehéntelep melletti erdősáv.
Élőhelyvédelem
  • "Előrehaladott tárgyalások" folynak mind gyepterületek, mind egy a jövőben teleltetésre alkalmas telek, mind az első öt cikta juh megvásárlásáról. Erről később majd részletesebben szólunk, most elég annyi, hogy ezzel a hazánkban őshonos fajtának nevezett (valójában eredetileg a sváb telepesekkel érkező), igencsak megritkult kistestű juhval képzeljük el a löszvölgyek természetvédelmi célú legeltetését.
Szemléletformálás
  • Június 18-án egy jó hangulatú beszélgetést folytattam régi ismerőseinkkel, a székesfehérvári kertbarátokkal. A fő feladat a két fehérvári (palotavárosi és szárazréti) közösségi kert madárbaráttá tétele, de jó fogadtatása volt a fejéri zöldség tájfajtáknak és a pénzverő-völgyi öreg gyümölcsfák, illetve a hozzájuk hasonló öreg, ellenálló, sokat bíró gyümölcsfák továbbszaporítása gondolatának is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése