2015. június 21., vasárnap

A "Fészekrakó-program" eredményei

Bőven benne járunk a költési időben, az énekesmadarak zöme a második fészekaljat nevelgeti. Érdemes tehát áttekinteni a madárvédelmi intézkedések eredményét.

Vörös vércse
Két lovasberényi és egy székesfehérvári költőládában rendben kirepültek a fiókák. Pár másik láda üresen maradt, de az állomány a tavalyi nagy szaporulat, majd az őszi pocokinvázió nyomán igen erős, vagyis nincs hiány természetes költőhelyekben sem.
Kirepülés előtt álló vörös vércse fiókák a lovasberényi Antali-réten.

Gyöngybagoly
Egyelőre nem történt foglalás, de még bagolyra utaló jelet sem találtunk. A hét ládából egyet márciusban ideiglenesen eltávolítottak a toronyból (Csákberény; az ok: a toronyóra javítása), de a gondnok megígérte, hogy visszateszi. Sajnos a környék, mint ahogyan sejtettük is, egyelőre fehér folt a gyöngybaglyok számára, időbe fog telni, amíg intézkedéseink nyomán újra gyakoribbá válik errefelé ez a csodaszép madár.
A pátkai templom: egyelőre nincs gyöngybagoly a toronyban.

Gyurgyalag
Igen sikeres volt az aszal-völgyi falnyesés. Ahol az utóbbi években már csak 1-2 pár költött, ott most 8 kész költőüreg és még vagy 4-5 lyukkezdemény látható. Biztosan lesz folytatás, a korábbi lőszermentesítés krátereit szeretnénk "gyurgyalagbaráttá" tenni.

Odúlakó énekesmadarak
A búbos bankának kihelyezett odvakat is énekesek (seregély, mezei veréb) foglalta el, a templomkertekben (Velence, Pákozd) szintén ez a két faj talált otthonra. A jancsár-völgyi odútelepen nem akartam zavarni a fészkelő madarakat, így csak az odú nyílásának kopása, esetleg a belőle kiszűrődő csipogó hang jelzi a foglaltságot. A költések száma, esetleg a költő faj az őszi-téli takarításkor derül majd ki.
Egy harkály által kissé kitágított B-odú a Jancsár-völgyben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése