2015. június 7., vasárnap

"Orchideák..."

Működési területünkön elég sok orchideaféle él, idén májusban és június elején különösen szerencsések voltunk néhány fajjal kapcsolatban. Erről következik egy képes beszámoló.

Pókbangó
Az áprilisi virágeső egyik fénypontja volt az agárkosbor és a pókbangó a Császár-víz melletti réten. Május elején visszamenve örömteli meglepetést jelentett a bangók megnövekedett száma, így legalább 80-100 tőre becsülhető az idén virágzó állomány.
Az egyik különlegességet a jó néhány színhibás példány jelentette. Érdekes, hogy a megszokott rajzolat azért így is látható. Molnár V. Attila, a kosborok egyik elsőszámú hazai szakértője szerint is igazi ritkaság:

A kirándulás fénypontja az a tő volt, ahol a növény névadója is otthonra lelt. Íme a "pókos bangó":


Bíboros kosbor
Talán a környék leggyakoribb orchideája; nem tenyészik hatalmas tömegekben, de még az ún. "gyengébb" területeken, gyomosodó, cserjésedő löszvölgyekben (Pénzverő-völgy, Nagy-völgy melletti aranyvesszővel fertőzött lejtős gyep) is megtalálható. Idén újabb, eddig ismeretlen helyen, a pátkai Tikmony-völgyben került elő.


Fehér madársisak
Illyés Zoltán botanikus a hírhedt sukorói kaszinóügy idején találta meg a beruházás tervezett helyszínén, az M7 autópálya véderdejében ezt a mutatós védett növényt. Arra voltunk kíváncsiak, hogy megvan -e még, és ehhez a feladathoz csapatmunkában indultunk el; három pár (Csomós Ágnes botanikus és párja, Márton; Pallos Zsuzsa és párja, István, Adri és Gergő) és természetesen a legkisebb alapítványi szakember, Ágoston eredt a madársisak nyomába. Előbb azonban a velencei Csont-réten néztünk körül, körvonalazódik egy helyi védetté nyilvánítási javaslat...

Bejárás a Csont-réten.

A Velencei-tó és az M7 köze sajnos eléggé degradált, a tényleges véderdő pedig majdnem áthatolhatatlan aljnövényzetű. Vakszerencsével találtunk egy bevezető ösvényt, ahol a sűrűben ott díszlettek a madársisakok:

Mocsári sisakoskosbor
Mocsári kosborról adtunk hírt tavaly, most is ugyanaz a faj a téma, de mivel nemrég más nevet kapott, igyekszünk "hivatalosak" lenni. A Pátkai-víztározó gátja mellett idén legalább 400 tő virított, láthatóan meg sem kottyant nekik az, hogy tavaly lekaszálták őket...

Lovasberényben a területet bérlő állattartó, Egyed István adta a tippet: egy szép állapotú patakvölgyben további 120 tő virult ebből a szép növényből.

Hússzínű ujjaskosbor
A Rovákja-patak pátkai szakaszán 36 tő, a mocsári sisakoskosbor lovasberényi termőhelyén további két tő került elő.

További érdekességek
Öt tő poloskaszagú kosbor a Rovákja-patak mellett díszlik, igazi komoly állománya pedig a pókbangós rét ékessége. Lovasberény mellett előkerült egy szép bokornyi fátyolos (másik nevén korcs-) nőszirom.

A környékbeli rétek, patakvölgyek, gyepek vizsgálata tehát idén szép eredményt hozott. Különösen izgalmas kérdés, hogy a '70-es és '80-as években felülvetéssel tönkretett, de mára úgy tűnik, regenerálódott réteken mikor jelennek meg újra az egykori jelzőnövények (kosborok, gyapjúsás).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése