2016. február 1., hétfő

fecskebarát Fehérvár II. - Kiírás

A fecskebarát Fehérvár program beharangozója és a felhívás Székesfehérvár honlapján is megjelent (ITT olvasható), ám terjedelmi okból rövidített formában. Íme a teljes változat.

A „fecskebarát Fehérvár” program bemutatása
A „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány 2016 tavaszán azért indítja el a „fecskebarát Fehérvár” programot, hogy a helyi lakosok segítségével megóvjuk a megmaradt fecskeállományt. Az akció több lépésből áll.
Füsti fecskék (fotó: dr. Kovács Gábor)

A lakott fecskefészkek felkutatása
Mivel Börgöndön, Csalán és Kisfaludon a fecskék helyzete nem annyira reménytelen, egyelőre csak a város belterületéről várjuk mindazok jelentkezését, akik lakott fecskefészket ismernek. Ez a fészek lehet a saját házon vagy lakáson, illetve ismerősnél, rokonnál, szomszédban, a munkahelyen, áruházon vagy közintézményen (iskola, rendelő, kórház, stb.). A fészek pontos helyét (azaz a címet), illetve lehetőség szerint az egyéb adatokat (lakó vagy a cég, vállalat, intézmény neve, fészkek száma) küldje el a fecskebarat@citromail.hu címre. A fecskék tavaszi megérkezését követően minden címet ellenőrizni fogunk, ezért nyugodtan elküldhetnek olyan címet is, ahol fészket láttak, de nem biztosak benne, hogy lakott –e.
Frissen kirepült füsti fecske

Ha a fészekből rengeteg fűszál, madártoll és egyéb fészekanyag lóg ki, akkor abban házi veréb lakik. Az ilyen címet nem szükséges beküldeni. Fontos ismerni ugyanakkor azokat, amelyek 2015-ben még lakottak voltak, a tél folyamán azonban leestek, kilyukadtak, költésre alkalmatlanná váltak. Ilyen helyeken ugyanis sárgyűjtőhellyel vagy műfészekkel kell segíteni a visszaérkező madarakat!
Fészkelési próbálkozások felkutatása
Nagyon fontos lenne megismernünk azokat az épületeket, ahol a fecskék szeretnének fészket rakni, de a falon nem tapad meg a sár. (Ezek azok a bizonyos eresz alatt 10-15 centire, a fal hosszában elnyúló sárgombócok.) Ha a lakosok nyitottak a fecskék megtelepedése iránt, több módon is segíthetik a madarak sikeres fészeképítését. Ehhez azonban ismernünk kell a lakcímet, melyet szintén a fenti elektronikus elérhetőségre várunk.
Molnárfecske (fotó: dr. Kovács Gábor)

„Fecsketulajdonosok” a fecskékért
Szeretnénk megkérni a fecskés házakban élőket, illetve a fecskés épületekben dolgozókat, hogy a madarak megóvásán, a bennük való gyönyörködésen túl is segítsék kis barátainkat. Fő célunk a sárgyűjtőhely, mint fecskevédelmi módszer elterjesztése, lehetőleg minél több fecskés gócponton. Ezeket a száraz időszakban folyamatosan locsolni kell, hogy fészeképítésre alkalmas állagú legyen. Ha valakik, akár a fecskés ház lakói vagy az ilyen épületben dolgozó közösség aktívan védi a fecskéket és védelmükre mások figyelmét is felhívják, akkor nekik ajándékozunk egy „fecskebarát Fehérvár” táblát. Ez a kerítésre, házfalra erősíthető tábla jelzi, hogy itt a fecskék barátai élnek vagy dolgoznak.
A fecskés tábla terve
Fecsketelepítési kísérletek

Eddig azokról a házakról, épületekről volt szó, ahol vannak fecskék. Emellett azonban olyanok jelentkezését is várjuk, akik szívesen látnák ezeket a szép madarakat. Tanácsadással bárkinek szolgálunk, de kérésre azokat a beavatkozásokat is elvégezzük, melyekkel a fecskéket költésre bírhatjuk.
Egy szenzációsan sikeres akció Tamásiban... 


...illetve Csopakon. Miért ne próbálkozhatnánk ilyennel Fehérváron is?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése