2016. február 15., hétfő

fecskebarát Fehérvár III - Hol vannak fecskefészkek?

Amikor a programot meghirdettük, Székesfehérvár fecskeállományával kapcsolatban volt néhány kapaszkodónk:
  • Radetzky Jenő az 1984-ben megjelent "Madarakról, tájakról Fejér megyében" című könyvében a füsti fecske állományát 25-30 párra, a molnárfecskéét 150 párra becsülte.
  • Staudinger István (DINPI) szerint "elég tisztességesen" van fecske a fehérvári panelépületeken. Ugyancsak erről számolt be a legterjedelmesebb lakótelepen, a Palotavárosban élő Kovács Norbert is.
  • A program meghirdetésében nagy szerepet játszottak a saját tapasztalataink: füsti fecske a sivár ipari körzetnek számító Mártírok útján, molnárfecsketelep a nagyrészt lebetonozott Öreghegyen, vagy akár az Alba Plázánál...
  • Végül említést érdemel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fecskefigyelő oldala, mert ott is voltak feltöltött fészkek, bár elég gyéren.
A térképről eltüntettem egy gyurgyalag költésére utaló nyilat. A piros nyíl füsti-, a kék molnárfecske költését jelzi, ráadásul évekkel ezelőttről. Nem túl bíztató... Forrás: fecskefigyelo.mme.hu

A fecskeadatok gyűjtésére egyesek elég pesszimistán reagáltak, valahogy így:
"Az utóbbi 10 évben még röpködő madarat is csak keveset láttam... Augusztus vége felé, szeptember elején a gyülekező fecskék százai pihentek rendszeresen az utcánk villanydrótjain, de évek óta már egyet sem látunk. ...nem sok jóval biztatlak." 
"Fehérváron nem találtunk eddig füsti fecskét. Pár leszakadt molnár fészekből kerültek hozzánk fiókák"

Aztán elkezdődött az adatgyűjtés, melybe a Zentai iskolások is beszálltak. Herbák Ildikó tanárnő végigkérdezte az összes osztályt, jöttek is információk az Öreghegyről, a KÖFÉM lakótelepről, illetve a lovardákból. A felhívásra többen írtak; néhány részlet a fecskebarat@citromail.hu címre érkezett levelekből:
"Hosszú évek óta 9 fecskefészek van a Széna téren. Minden évben megjöttek, tavaly nagyon sokan voltak." 
"Nálunk évek óta fészkel 1 pár molnárfecske a családi házunk régi istállójában. Tavaly kétszer is költöttek."  
"Tájékoztatlak benneteket, hogy a szomszédunkban 3 molnárfecske család fészkel már évek óta. Ez egy 6-8 lakásos társasház a belváros szívében."
"2010 óta minden évben visszajár hozzánk két fecskecsalád költeni. A Sarló utcában él még a mieinken kívül, sokat szoktunk látni."
Ehhez jönnek az általunk ismert, vagy éppen véletlenül megpillantott fészkek. A 2015-ös Madáratlasz Program felmérése során csodás élmény volt meglátni a fecskéket itt-ott az Öreghegyen, beszélgetni egy füsti fecskés hölggyel arról, hogy mennyire várják tavasszal a kis lakókat, összeszámolni egy üzletsor eresze alatt 17 molnárfecskefészket...
Már a bejelentett fecskés helyekre is elkezdtem a járogatást. Van, ahol a kertvárosi utcáról semmi nem látszik, ám a bérházakon más a helyzet. Ott tökéletesen megszámolhatók a működőképes fészkek, a fészkek helye, meg az is, hogy mely lakásban laknak a fecskéket nem kedvelők, ott ugyanis az ablakzugban szalagok lobognak.
Február 15-én a fenti térkép már így néz ki... A bal felső sarokba a teljesség kedvéért egy zöld nyíllal jelöltem egy kis partifecske-telepet is:
Ez már másabb képet fest... Természetesen készítünk majd saját térképet, illetve a fecskefigyelő oldalra is feltöltünk minden 2016-os adatot. Összehasonlításnak ugyanakkor kiváló...

A helyzetet tovább árnyalja néhány figyelemre méltó tény:
  • Tudatosan kihagytuk az akcióból a várostól különálló falusias településrészeket. Börgöndön molnárfecskék, Kisfaludon a tehéntelepen füsti fecskék (Fenyvesi László közlései), Csalán a kastélyban szintén füstiek fészkelnek.
  • Néhány városrészből még egyetlen árva adat sincsen, holott az adottságai jók. Ilyen például a Sóstó szűkebb környéke, a nagy rétekkel körbevett Maroshegy, a falusias Alsóváros.
  • Egyértelműen több fecskének kell lennie a vidékies Felsővárosban, ahonnan csak 1 adat jött be.
  • Lappanghatnak  ipari létesítményeken is fészkek. Jó példa egy térkőüzem (a városon kívül), ahol több tucat pár költ minden évben. Ezen kívül a Videoton ipari parkból is jeleztek fészkeket. Fehérvárnak akkora ipari zónája van, ahol sok minden érték elfér (pl. van egy ipari parkban egy kis megmaradt ürgeállomány...) 
"Végül is mindegy is, 
Tudtam hogy nem is jössz
Este csillag voltál, 
Nappal meg fecske..."
         (Kispál és a Borz)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése