2018. április 25., szerda

Első kiadványunk!

Örömmel adunk hírt a "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány első önálló kiadványáról! Dr. Flesch Mártonnal és Lendvai Gáborral 2017 tavasza óta tervezgetjük a Sárvíz-völgy egyik legészakabbi, sajnos a védelemből kimaradt gyepfoltjának a hatékony megőrzését. A táci határban levő Fövenypusztáról van szó, amely pókbangó, homoki nőszirom, agár-, poloskaszagú- és mocsári kosbor, illetve dolomit kéneslepke élőhelye, de egyes években akár haris és törpevízicsibe is fészkelhet itt!
Sajnos a táci önkormányzat nem támogatta helyi védelmi javaslatunkat. A helybeliek meggyőzésére egy komolyabb, táj- és helytörténeti, ökológiai és természetvédelmi témákat is érintő könyvecskét terveztünk kiadni, csakhogy sürgetett az idő. Az egyik gyeptulajdonos már 2017-ben is műtrágyázott a legszebb pókbangóállomány termőhelyén, márpedig mi éppen őt és a hasonló gazdálkodókat akartuk meggyőzni arról, hogy milyen kincsek vannak veszélyben és milyen lenne az ezeket kímélő gazdálkodási gyakorlat. Így idén tavasszal egy füzetet írtunk és szerkesztettünk e témában. A könyvecskét ez nem pótolja, de reményeink szerint iránymutatóul szolgálhat a helybelieknek akár a természetbarátabb gazdálkodási formák, akár a helyi védelem felé.
A füzet az internetről is letölthető INNEN, illetve megrendelhető a "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítványtól ( fecskebarat@citromail.hu ), postaköltség ellenében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése