2018. szeptember 16., vasárnap

Jöjjön madarászni Pátkára!

Pátka 1600 lelkes zsákfalu Fejér megyében, a székesfehérvári járásban, a koronázóvárostól északkeletre. Fő nevezetessége a határában levő két nagy völgyzárógátas tó, a Pátkai-víztározó és a Zámolyi-víztározó. A tavak madarairól már volt szó a honlapon (a linkre kattintva olvashatók).
Alapítványunk 2017-ben kezdett el olyan eseményeket szervezni, melyeken az emberek rácsodálkozhatnak lakóhelyük vagy a környékük természeti értékeire. Székesfehérvári orchidea- és lepketúrák mellett Pátkán, szervezetünk székhelyén is elindultak ezek a kirándulások. Saját kezdeményezések (Királyberek értékeit bemutató túra) mellett az országos, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület égisze alatt futó programokhoz is 2018-tól csatlakozunk. A Fülemülék Éjszakája helyi sikere után most ismét megpróbáljuk a természetbe csábítani a pátkaiakat, illetve Pátkára csábítani a környékbelieket.

Európai Madármegfigyelő Napok 2018
Október első hétvégéje évek óta a madarakról szól szerte Európában. Magyarország rendre az élmezőnyben végez a szervezett programok, a résztvevők és a megfigyelt madarak számát illetően, de úgy vettem észre, hogy a hazai (illetve a szűkebb, Fejér megyei) kínálat túlságosan a gyűrűzésen alapul.
A gyűrűzés komoly tudományos tevékenység, amely az ilyenek közül talán egyedülálló módon a laikusok számára is érdekes, vonzó, a gyerekeknek kiváltképp csábító esemény. Egy baj van vele: a gyűrűzés csak gyűrűzőállomáson vagy gyűrűző által felállított mobil hálónál, engedéllyel rendelkező szakember jelenlétében történhet. Márpedig a testközelből látott, akár kézben tartott madarak a természetben soha nem ilyen szelídek, millió trükk és módszer van a felismerésükre, amiket sehol másutt nem lehet elsajátítani, mint a terepen. A terepmadarászat szépségét szeretnénk minél több ember számára nyilvánvalóvá tenni 2018. október 6-án egy erre igazán alkalmas helyszínen, a Pátkai-víztározó mellett. De a pátkai esemény egyedisége az, hogy igazi profikat éppúgy várunk, mint kezdő, sőt leendő madarászokat.

Kezdőknek
A terepmadarászathoz szükséges kellékek:
  • Lelkesedés
  • Megfelelő ruházat
  • Kézitávcső
Talán a harmadik a legnehezebb ügy, de azért meglepően sok háztartásban van valamilyen olcsó távcső. Ennek birtokában már "csak" megfelelő tapasztalat és gyakorlás kell. Itt jöhet az ilyen rendezvények szerepe: bemutatni (az általunk biztosított) madárhatározó könyvek használatát, a madárhangok jelentőségét, a madarak mozgásának (repülés, gyaloglás, úszás, táplálkozás) könyvben ábrázolhatatlan jellegzetességeit, a madárélőhelyeket, a megfelelő viselkedést, stb.
A találkozási pontról (pátkai sportpálya parkolója) egy kb. 2 órás könnyű sétát teszünk, ennek során van esélyünk megfigyelni vízimadarakat éppúgy, mint a partmenti fákon énekeseket.
Ez is Pátkán készült... (fotó: Kovács Norbert)


Haladóknak
Pátka neve nem ismeretlen madarászkörökben. Az elmúlt hat évben három igen ritka északi sirályfaj (sarki-, jeges-, dolmányos-), egy észak-amerikai partfutó (vándor-), egy nehezen észlelhető guvatféle (törpevízicsibe) és egy fajra pontosan be nem határolható ázsiai füzikefaj (himalájai- vagy vándor-) ment át a ritkaságokat elbíráló Nomenclator Bizottság szűrőjén és vált a hazai madárnévjegyzékben Pátka "nagykövetévé". A "közepesen ritka" fajok skálája még színesebb: kis kárókatona, fekete gólya, örvös bukó, kígyászölyv, halászsas, kék vércse, daru, tavi cankó, fenyérfutó, kőforgató, hamvas küllő...
A sportpályáról tapasztalt terepmadarász vezetésével indul a séta a Rovákja hídjának érintésével a tározó déli medencéjére. Az itteni zátonyok, félszigetek, kopár partszakaszok az őszi partimadárvonulás fontos helyszínei. A kis szigeteken kanalasgémek, sirályok lábán lehet színes gyűrűt keresgélni, a réti cankók között partfutókra van esély, meg olyan fajokra, mint bütykös ásólúd, gulipán, parti lile.
Van, aki nem szívesen madarászik tömegben (ha nem vezetem a túrát, én is ebbe a csoportba tartozom). Nekik sem kell csüggedni, ugyanis ha a sportpályától nem velünk indulnak délre, hanem észak felé, egy kellemes sétával elérhető a víztározó északi medencéje, ahol gázló- és partimadarak egyaránt felbukkanhatnak, miközben a tórész külleme egy természetes mocsarat idéz:

Mit kínálunk?
  • Parkolóhely a pátkai sportpálya mellett (Gál köz vége)
  • 312 hektáros vízfelület (a madarakat nem garantáljuk, de azért elég nagy az esély...) 
  • Teleszkóp használata
  • Kezdőknek madárhatározó kölcsönzése
  • A kirándulás végén egy kis harapnivaló
A részvétel ingyenes, regisztrációhoz nem kötött, mindenkit szeretettel várunk mi és a madarak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése