2018. október 23., kedd

Vörös vércsék és mezőgazdaság - Egy új program

2014-ben és részben 2015-ben nagyon súlyos mezeipocok-gradáció sújtotta a magyar mezőgazdaságot. Még a rossz emlékű, forgalomból korábban kivont rágcsálóírtó eseti újraengedélyeztetése is megtörtént, sok helyen lehetett látni a földeken gyalogló, a járatokba mérgezett magvakat bejuttató embereket. A vadászok a mérget felcsipegető fácánokat, nyulakat, őzeket féltették, a természetvédők a  ragadozók másodlagos mérgezése miatt aggódtak.
2018 ősze eddig igen száraz, nem tudhatjuk, mikor indul meg a rágcsálók robbanásszerű szaporodása. Szeretnénk, ha a gazdálkodók a jelenleginél tudatosabban használnák ki a rágcsálókkal táplálkozó madarak precíziós módszereit és nagyfokú szelektivitását. Országos szinten három madarunk jöhet szóba, az agrárkörnyezetben egyformán gyakori egerészölyv, erdei fülesbagoly és vörös vércse. Az egerészölyv saját maga épít fészket, így őt inkább a T-fák kihelyezésével csábíthatjuk a szántóra.
Az erdei fülesbagoly és a vörös vércse nem rokonok, de van egy közös tulajdonságuk: nem tudnak fészket rakni. Ha nincs üres varjúfészek, előszeretettel rakják tojásaikat mesterséges költőládába, így viszonylag könnyen telepíthetők, különösen a vörös vércse:

Működési körzetünkben olyan gazdálkodó személyek vagy szervezetek jelentkezését várjuk, akik kipróbálnák a pocokgyérítés legzöldebb módszerét. A települések listája az alábbi plakáton olvasható. 


Mi vállaljuk a költőláda beszerzését, kihelyezését, a szükséges karbantartást. A gazdálkodó vállalja, hogy értesít bennünket, ha a ládát madarak elfoglalják, vagy ha történik vele valami (viharkár, leesés, stb.). Három ládát mindenkinek díjtalanul biztosítunk, a negyediktől kezdve igen jelentős kedvezménnyel segítjük a mezőgazdasági területeken folyó madárvédelmet.
Programunknak több célja van:
 • Szeretnénk megerősíteni a vörös vércse állományát azokon az agrárterületeken, ahol költését csak a fészkelőhely hiánya akadályozza
 • A gazdálkodók körében olyan partnereket keresünk, akik figyelnek majd a költőládára és lakóira, továbbá tudatosan figyelnek az élővilág védelmére
 • Ha a program Székesfehérvár környékén sikeres, akkor van esély rá, hogy országos akció lesz a dologból.

Január 31-ig várjuk a gazdálkodók jelentkezését. Személyes találkozón megnézzük a földek adottságait, megtervezzük a költőládák optimális elhelyezését, tél végéig kitesszük a ládákat. Készüljünk fel együtt a pockok fogadására!

Jelentkezést telefonon (30-598-6002) vagy a fecskebarat@citromail.hu címen várunk.

2 megjegyzés:

 1. T.Cím!
  Nagy Lajos 9023 Győr. Tihanyi Á.út 33
  A Madárvédelem-Természetvédelem oldalon népszerűsítem a Vörös vércsék,erdei fülesbaglyok, gyöngybaglyok részére kihelyezett kúpos odúkat, az odúk jelenleg kísérleti fázisban vannak!
  De amennyiben kapnák kész költőládát, szívesen felhelyezném a fákra, a felhelyezés módja. Egyedi függesztett. A függesztett felhelyezést, a madarak minden bizonnyal igénybe fogják venni a költőládáknál!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Nagy Lajos!
   Alapítványunk működési körzete Észak-Mezőföld, a programot is ide írtuk ki. Győr-Moson-Sopron megyei szervezetekkel vegye fel a kapcsolatot. Sok sikert kívánunk:
   Kovács Gergely Károly

   Törlés