2023. november 26., vasárnap

Kilépni a komfortzónából - madarásztúra Pátkán

A madarászat egyik, kívülállók számára sokszor nehezen értelmezhető vonása az, hogy ezt a tevékenységet extrém körülmények között is végezzük (nem azért, mert fakírok vagyunk, hanem azért, mert a madarak akkor és ott vannak jelen, mi pedig szeretnénk őket megnézni).

Még süt a nap... Indul a túra a Pátkai-víztározó középső medencéjénél (Fotó: Török Ferenc)

2023. november 25-én délelőtt kéttucat érdeklődő kóstolt bele abba, hogy az évnek ebben a szakában milyen időjárási jelenségek színezhetik a napokat: hideg idővel, de gyönyörű napsütéssel indítottunk, majd nyugat felől ólomszínű felhők érkeztek viharos széllel. Késő délelőttre teljesen beborult, kétszer a hódara is eleredt... Ez azért sokakat be szokott kergetni a meleg szobába. Pedig a tavon több száz madár élte mindennapjait, nekik ez a november végi tél meg se kottyant.

Nyakgyűrűs nyári ludak is előkerültek (Fotó: Kurfis Ilona)

A tározón tanyázó ludak közül szokásos módon a nyári ludak elég nagy számban bent maradtak, délig csak mintegy 100 nagy lilik érkezett inni. Gyönyörködhettünk az úszórécék színpompás nászruhájában (tőkés, csörgő és fütyülő réce), egy villanásra még egy kontyos réce is felbukkant (ő a bukórécék közé tartozik). Két téli ruhás búbos vöcsök egyenesen nászviselkedést mutatott, hát ennyire érdekelték őket a zord körülmények... Szép látványt nyújtottak a nagy kócsagok, a szürke gémek, a kárókatonák, illetve a sztyeppi és dankasirályok is.

A víztározó mindig élményt ad a fiatalságnak (Fotó: Dr. Kovácsné Fekésházy Anikó)

A résztvevők közül a legfiatalabbak természetesen hamar átélték a felfedezés ősi izgalmát. Egy fél őztetem, sirályszárny, döglött hal, a partot ostromló hullámok nyújtották nekik azt, amit kizárólag a természetben lehet átélni. (Jelen- és jövőbeli túravezetőknek egy apró tanács: érdemes a szülőket megcélozni az információkkal, addig nyugodtan hajítsuk a gyerekek közé a gyeplőt...)

A tó őszi arca (a hódara előtt) (Fotó: Török Ferenc)


Köszönet a résztvevőknek és a madaraknak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése