2014. augusztus 25., hétfő

Egy erdő (újjá)születése I.

Alapítványunk születésében, formálódásában kulcsszerepe volt annak, hogy Adrienn és családja pontosan az értékes löszvölgyek környezetében rendelkezik földterületekkel. Annak idején így "keveredtünk" a Rácvölgy déli felére, majd a Pénzverő-völgybe is. A gazdálkodással összefüggő gyakori jelenlét során tapasztaltuk azokat a természetvédelemmel összefüggő problémákat, melyeket magánszemélyként már nem tudtunk megoldani, így egy civil szervezetet hoztunk létre ezek orvoslására.
A Máriamajori-erdő és Nagy-völgy sokban hasonlít az Aszal-völgyre. Folyamatban van a helyi védetté nyilvánítás, szántók között fennmaradt egyedülálló értékű zöldfolyosó és oázis, és itt is van tulajdonosi érdekeltségünk. Adrienn egy felújítási kötelezettséggel "sújtott" 1,04 hektár tulajdonosa, amelyet az erdőterv szerint akáccal kellene betelepíteni.
Mivel ennek az erdőrészletnek a környékén csodálatos tatárjuharos- és zárt lösztölgyesek vannak, felmerült bennünk a gondolat, hogy erdőtervet módosíttassunk. Ennek első lépéseként 2014 nyarán egy erdőmérnök (a soproni egyetem oktatója) talajmintát vett, ennek eredményéről hamarosan tájékoztatást kapunk. Sokkal keményebb dió volt a területet borító cserje, hiszen ez mindennemű erdősítést akadályozott. Végül egy faaprítékkal foglalkozó vállalkozóval sikerült megegyeznünk, aki az anyagért cserébe megtisztítja a völgyoldalt.
Természetvédelmi szempontból amúgy nem kellett volna csinálni semmit. A környékbeli tölgyesekből a tölgyfajok előbb-utóbb a szajkók, mókusok és más élőlények útján úgyis bekerültek volna erre az egy hektárra. De mivel az erdő jogilag (és bürokratikusan) nagyon szigorúan szabályozott, minden késlekedés komoly bírságokkal jár.
A helyzet jelenleg a következő: a vállalkozó a cserjementesítést befejezte, az öreg őshonos fákat, a szép, koros galagonyabokrokat és minden általunk meghagyandónak jelölt fát, facsoportot megkímélt. A hamarosan megkapandó szakvélemény alapján fogjuk kérvényezni az erdőterv módosítását. Célunk egy természetközeli, elegyes, többféle tölgyet és a természetes elegyfajokat (juharok, szil, kőris, vadkörte, cserjefajok) tartalmazó erdő, amely néhány évtizeden belül komoly természetvédelmi értékkel bírhat. Az még kérdés, hogy a cser vagy a molyhos tölgy lesz -e a fő faj.
Nem titkolt célunk, hogy az erdőt egy "kísérleti parcellaként" felfogva a visszatölgyesítés módszereit ledokumentáljuk. Könnyen lehet, hogy tapasztalataink akár másutt is sikerrel alkalmazhatók majd.
Honlapunkon igyekszünk rendszeresen beszámolni erről a folyamatról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése