2014. október 23., csütörtök

Féléves visszatekintés

Immár eltelt fél év azóta, hogy alapítványunkat nyilvántartásba vették. Ez, illetve az első kuratóriumi ülés is jó alkalmat kínál, hogy visszatekintsünk 2014-re és megtervezzük az előttünk álló téli hónapok során elvégzendő feladatokat.

Madárvédelem
Első évünk sikertörténete a vörös vércséhez kötődik, erről külön bejegyzésben emlékeztünk meg (ITT olvasható). Az úgynevezett "nagy D-odvak" remélt lakóit (füleskuvik, búbosbanka) egyelőre nem sikerült otthonteremtésre csábítani. 
Elkezdtük a környékbeli állattartó telepek felmérését. A tapasztalatok kedvezőek mind a hozzáállást, mind a telepek madárvilágát (pl. fecskék) tekintve. A tél folyamán ki fogunk helyezni speciális odvakat (vércseláda és nagy D odú) az alkalmas fákra.
Valószínűleg jövő tavaszig nem kerül rá sor, de a közeljövőben szeretnénk felújítani a természetes omlás vagy a becserjésedés miatt költésre alkalmatlanná vált egykori gyurgyalagtelepek lösz- vagy homokfalait is.

Gyöngybagolyvédelem
Korábbi tapasztalatok nélkül fejest ugrottunk ebbe az érdekes, szokatlan madárvédelmi akcióba. Az Észak-Mezőföld sajnos nem gyöngybaglyos vidék, de ez a templomlezárások számlájára írható, a változatos élőhelyek ugyanis igen kedvezőek lennének a faj számára. Az utóbbi öt évben kétszer láttunk errefelé gyöngybaglyot, egyszer Dinnyés és Pákozd között (Járosi Adrienn), egyszer Lovasberénytől nyugatra (Kovács Gergely). A remény tehát megvan, hogy az idei, pocokgradáció miatt igen népes szaporulat kóborló fiataljai rábukkannak a kihelyezett ládákra.
Az augusztusi nadapi akció óta (bővebben ITT) "hazai vizeken", a pátkai katolikus templomban jártunk. Ez annyiból rendhagyó helyszín, hogy már volt itt láda a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány jóvoltából, amit ki kellett javítani és friss forgáccsal fel kellett tölteni. Sajnos a templomba bejárnak a nyestek, így a tél folyamán kénytelenek leszünk ellenőrizni a ládát és környékét. Friss nyestürülék felbukkanása esetén sajnos a ládát le kell szerelnünk.
Szintén az akció eredménye, hogy a gúttamási katolikus templomban előkerült egy népes késeidenevér-kolónia (bővebben ITT). A napokban végezzük el a padlás takarítását a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársával közösen.
A folytatásra még idén sor került négy református templomban (Magyaralmás, Pákozd, Velence, Lovasberény), erről bővebben beszámolunk majd.
Lovasberény látképe a Kazal-hegyről. A jobb oldali református templom tornyába az ősz folyamán kerül ki a gyöngybagolyláda. 

Ökológiai gazdálkodással kapcsolatos tervek
Az alapítvány életének nagy eseménye volt a cikta juhok megvásárlása. Löszvölgyekben történő "bevetésükre" idén már nem kerül sor. Testközelből éljük át ugyanis a "természetvédő legeltetés" legnehezebb dilemmáját: hogyan és mikor legeltessünk úgy, hogy az nem negatív hatású valamelyik védett növényfajra nézve... A tervezett október eleji időszakban a kiszemelt tisztáson sosem látott mennyiségben virágzott a csillagőszirózsa (Aster amellus)...

Megkezdtük az öreg, ellenálló gyümölcsfák felmérését, nem csak löszvölgyben (székesfehérvári Pénzverő-völgy), hanem a pátkai szőlőhegyen (Páskom) is. Az alsótekeresi faiskolában állítólag vállalják ezek továbbszaporítását, de ezzel kapcsolatban még utána kell járnunk a részleteknek. Ha minden összejön, szeretnénk egy kis "helyi gyümölcsfajta-gyűjteményt" telepíteni valahol Pátkán. 
Jövő kora tavasszal várhatóan "megnyílik" Fóris Annáék kertjében a "Fejér megyei zöldség tájfajták ökológiai bemutatókertje". Erről még a tél folyamán biztosan beszámolunk bővebben.
Szintén tél végén vagy kora tavasszal szeretnénk hagyományteremtő jelleggel megrendezni Székesfehérváron egy magbörzét, hogy minél több embert csábítsunk a vetőmag-önrendelkezés és a tájfajtafenntartás szép és rögös útjára.
A székesfehérvári kertbarátokkal együttműködve madárbaráttá kívánjuk tenni a két fehérvári közösségi kertet. Már zsákokban van a számukra gyűjtött kalapos napraforgó, mint téli etetőanyag, tavaszig pedig a madárodvakat is felszereljük az alkalmas fákra.

Védetté nyilvánítások
Szinte az alapítványi bejegyzéssel egyidős a Pátkai-víztározó védelmi javaslata, de sajnos hivatalosan nem sok minden történt ez ügyben, holott már ott dübörög a nyomában a Pénzverő-völgy védelmi javaslata is (85 %-ban készen van)... Sajnos az önkormányzatok ügyintézését meggyorsítani nem áll módunkban. A már "sínen levő" védetté nyilvánítások is váratnak még magukra (Jancsár- és Aszal-völgy)... A védetté nyilvánítás ötletét egyes polgármesterek félelmetesnek érzik, sajnos ilyen ellenszélben a legnehezebb boldogulni, de azért igyekszünk folytatni az agitációt (Lovasberény).
Jó hír viszont, hogy alapítványunk jó munkakapcsolatot alakított ki a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal, és hasonló jó viszony lehetősége érezhető Székesfehérvár környezetvédelmi irodájával is.

A Pátkai-víztározó helyi védelme remélhetőleg hamarosan mindkét érintett önkormányzatnál (Pátka, Székesfehérvár) napirendre kerül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése