2014. december 7., vasárnap

Egy erdő (újjá)születése II. - Máriamajori-erdő és Nagy-völgy

Erdőtelepítésünk színhelye a Máriamajori-erdő és a Nagy-völgy találkozásánál van. Ismerkedjünk meg ezekkel a helyekkel közelebbről:

Máriamajori-erdő
Elöljáróban fontos megemlíteni, hogy mindkét név újabb keletű. A Máriamajori-erdő régi neve Csobány-erdő, és a 2. világháború után eltüntetett régi majorságról kapta új nevét. A Nagy-völgy névadója nem a hatalmas mérete, hanem egy Nagy vezetéknevű gazda, akinek tanyája volt ott.
A Máriamajori-erdő  Székesfehérvár határának északkeleti csücskében van, közel a pátkai határhoz. Az erdő észak-déli irányban hosszan elnyúlik, északabbi részein sok helyen idegenhonos fafajok telepítései (pl. fenyő, akác, ostorfa) rontják az összképet. Ám a szakemberek, különösen a területet a tudomány számára felfedező Simon György itt is egy sor értékes, védett növényfajt talált (békakonty, macskahere, vagy a képen látható kisvirágú hunyor).

A legcsodálatosabb erdőrészlet vitathatatlanul az a 60-70 éve érintetlen, 6-7 hektáros folt, ami az egykori katonai bázis mögött bújik meg. 

Varázslatos kis mellékvölgyben magasodnak az öreg cser- és molyhos tölgyek... 

...a vastag avarrétegben holtfák, rajtuk rengeteg lebontó gombafaj... 

...a fákon sok erdei énekesmadár és rovarok, például szarvasbogár él.

Hamisítatlan őstermészet, melyet mindenáron meg kell óvni mindennemű erdészeti tevékenységtől!


Nagy-völgy
A Máriamajori-erdő déli végén ágazik el kelet felé ez a völgy, amely gyakorlatilag egészen a Pátkai-víztározóig nyúlik. Valódi "őserdeje" nincs ugyan, de azért nagyon szép tölgyeseket őrzött itt meg a meredek völgyoldal. Egy ilyen erdőrészen fedezte fel Simon György a fokozottan védett darázsölyv fészkét.

Legjellegzetesebb védett növénye a kisvirágú hunyor, tavasszal ez a szép évelő, lombfakadás előtt nyíló faj uralja az erdőket.
Egyes nyíltabb részeken megtaláljuk a tatárjuharos lösztölgyesek maradványait is. Az ilyen sűrű cserjeszintű erdőfoltok rendkívül fajgazdagok, megőrzésük kiemelten fontos.
A Nagy-völgyhöz tartozik egy igen meredek löszlejtő, amit sajnos mára a behurcolt aranyvessző ural. Ám még így is védett növényfajok tenyésznek itt, például a bíboros kosbor vagy egy árvalányhajfaj. Ez a kép déli irányba nézve készült, a hátteret a csodálatos Nagy-völgyi tölgyerdő uralja.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése