2014. december 25., csütörtök

Természetvédelem a templomokban III - Év végi események

Idén a híradások többször is beszámoltak a nem mindennapi pocokinvázióról, ami a gyöngybagoly számára nagy lehetőséget jelent. Ilyen években a párok szinte biztosan két népes (akár 8-9 fiókás) fészekaljat nevelnek fel. A kirepülő fiókák szétkóborolnak és új helyen keresnek párt maguknak. Szerencsés véletlen hát, hogy idén vágtunk bele a gyöngybagolytelepítésbe egy olyan régióban, ahol ez a madárfaj meglehetősen ritka. Bíztató előjel, hogy a Székesfehérvár melletti Kisfaludon és a Csákvár és Zámoly közötti Pogácsa nevű határrészben is találkoztak az utóbbi napokban-hetekben gyöngybagollyal. Lelkesen szerveztük hát az év végi hajrát, hogy az esetleges szálláskereső baglyokat kényelmes otthonok várják templomainkban.

Pákozd
December 16-án egy kedves idős presbiter, Kovács Gyula várt minket (Pallos Zsuzsa, Kovács Gergely) a 301 éves pákozdi református templomnál. A ládát a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány munkatársa, László Csaba bocsátotta rendelkezésünkre.

Ez az első épület, ahol a toronyablakon levő zsalugáter nem fából, hanem fémből készült, így flexet is vittünk. Ám a fő nehézséget nem is ez jelentette, hanem a láda felvitele. A nagyon régi, öles tölgygerendákkal kimerevített épületszerkezetben igazi tornamutatvány volt felküzdeni a ládát.

Fent úgy döntöttünk, hogy a röpnyílást az eredetileg kiszemelt kelet helyett nyugatra irányozzuk. Így a ládából esetlegesen kieső tapasztalatlan fióka nem a mélybe zuhan majd, hanem a templom tetejére.
A toronyban történt meg a láda röpnyílásának kivágása is, majd ezt követte a flexelés.

Fontos, hogy a repülve érkező madár könnyen landoljon, ezért az alsó zsaludarabot kihajlítottuk "dobbantónak". A felső zsalurészt szintén, ez afféle esőfogóként szolgál majd. A dobbantó és a láda közötti utat egy kis fadarab segíti.
Kilátás a ládából nyugat felé. A terjedelmes kertek, a még meglevő jószágtartás jó esélyeket kínál a bagolynak akár a falun belül is. A képen jobbra hátul a Velencei-hegység látható.

A nyílás szokásosan "diszkrét", de a bagoly kíváncsiságát bizonyára felkelti majd:

Az oklevelet a református közösség nevében Kovács Gyula vette át. Hálás köszönet ezúton is a kedvességért (és a kölcsönhosszabbítóért)!
Pátka
Szeptemberi bejegyzésünkben szó volt róla, hogy a pátkai láda sorsa némileg bizonytalan, hiszen a toronyba felmennek a nyestek.

Akkor a fő beavatkozás nem a ládajavítás és a forgács pótlása volt, hanem a harangtér lezárása. Ez sikeresnek tűnik, nincs fenn nyestürülék, így bizakodva várjuk a baglyokat, amelyek még néhány éve is költöttek ebben a ládában. Az egyház részéről a nagyon kedves harangozó, Ida néni (Mikus Béláné) vette át az oklevelet.

Magyaralmás
Már a májusi előzetes felmérés során nagyon pozitívan állt a gyöngybagolyvédelem kérdéséhez Polgár Tibor, a magyaralmási református lelkész. A nyár folyamán a presbitérium (a református gyülekezet döntéshozó testülete) is rábólintott, ám a kihelyezés mégis szinte karácsonyig elhúzódott.
Az ok a templom szerkezetében keresendő. A nemrég felújított épület tornyába nem mehettünk, csak az alatta levő körablakba tehettük ki a ládát.

Ennek azonban olyanok a méretei, hogy a kész ládáink nem férnek be, így készíteni kellett egyet, meglehetősen speciális alakban és méretben. Előre elkészültek az elemek...

...végül december 23-án zajlott le a majdnem öt órás munka. A körablakot eddig fedő üvegtábla helyére egy lefestett OSB-lap került...

...ehhez illeszkedik bentről az L-alakú, kis "előszobával" ellátott láda. 
Aprólékos, hosszadalmas munka volt a sok darabból álló láda összecsavarozása a szűk toronyban.
A munka vége: a láda az ablakban...
...és az alig észrevehető röpnyílás a körablakban.

A református közösség nevében Polgár Tibor lelkész vette át az oklevelet. Kiemelendő, hogy a presbitérium egyhangúan támogatta az akciót, így valóban csak a madarakon múlik, hogy a felújítás előtt lakott templomban újra stabil fészkelő pár legyen.

Összegzés, további tervek
Alapítványunk első évének legsikeresebb akciója volt a gyöngybagolyvédelem. Öt templomba tettünk ki ládát, egy templomban meglevő ládát javítottunk, egy másikban denevérek után takarítottunk ki.
Erre az évre a gyöngybagolyvédelmi akció egy jellegzetesen észak-mezőföldi tájképpel búcsúzik. A varjak Pátka szőlőhegyén tartózkodnak, a domb mögül kikandikáló templom Zámolyon van, a Vértes lábánál levő kéttemplomos falu Csákberény. A jobb oldali fehér református templomba a presbitérium nem engedett ládát kitenni, a bal oldali katolikus templomba, amelyből a felújítás során tűnt el a meglevő láda, januárban megyünk.

Minden részt vevő egyháznak (lelkészek, gondnokok, presbiterek, harangozók) köszönjük az aktív együttműködést Nadapon, Guttamásiban, Pátkán, Velencén, Lovasberényben, Pákozdon és Magyaralmáson!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése