2015. február 16., hétfő

Tavaszra várván - Alapítványi tervek 2015 első hónapjaiban

Gyöngybagolyvédelem
Január folyamán sajnos nem került sor a csákberényi katolikus templom bagolybaráttá tételére; a költési idő kezdetéig mindenképpen kitesszük a Gyöngybagolyvédelmi Alapítványtól kapott ládát.
A Velencei-tó partján eddig Pákozd, Velence és Nadap egy-egy temploma nyílt meg a baglyok előtt. Szeretnénk eljutni Sukoróra, Agárdra, illetve a tótól kissé távolabb eső Pázmándra és Verebre is. Látóterünkbe került emellett Vértesacsa és Börgöndpuszta temploma.
Jól ismert tény, hogy a gyöngybagoly a magtárakba is szívesen költ: a környéken két ígéretes, nyitottnak tűnő magtár is van, egy Lovasberényben, egy pedig a Fehérvárcsurgó és Magyaralmás között levő Igarpusztán. Ezekben is körül fogunk nézni idén.
Végül fel kívánjuk keresni a székesfehérvári temetőkápolnák közül azt a kettőt, amely nyitott torony- vagy padlásablaka folytán ránézésre is alkalmasnak tűnik: az egyik a sóstói katolikus temető kápolnája:

...a másik pedig a Palotai úti szerb ortodox kápolna.

Madárvédelem
A Jancsár-völgy Természetvédelmi Területre a természetvédelmi kezelési tervben megfogalmazottak alapján odútelepet fogunk létesíteni (A-odvak kékcinegének, B-odvak széncinegének, D-odvak seregélynek, illetve 2 speciális odú fakusznak, egy nagy láda macskabagolynak). Az odvakat egy nagyon szimpatikus helyen, a mányi Pro Vobis terápiás műhelyében szereztük be. Egy ottani alapítvány sérült embereket foglalkoztat, ők készítenek több más (pl. kerámia- és fatárgyak, fenyődíszek, stb.) mellett madárvédelmi berendezéseket is. Kedvező áron, kiváló minőségben, viszonylag közelről (Mány is Fejér megye!) vásároltunk be, nagyon kedves embereket ismerhettünk meg, alighanem visszatérünk a továbbiakban is...
Hátul kuvikodúk, jobbra elöl macskabagolyodú, az utánfutó többi részében A-, B- és D-odvak.

Odvakat adunk az egyik székesfehérvári közösségi kertbe, illetve gyöngybagolyvédelmi munkánk iránt nyitott és érdeklődő református közösségeknek is a templomkertbe. Részben a mányi "zsákmányból", részben eredeti fájukról lepottyanó "újrahasznosított" ládákkal indulunk neki idei fontos programunknak, az állattartó telepek madárbaráttá tételének Magyaralmáson, Lovasberényben és Velencén. Célfajunk az idei év madara, azaz a búbosbanka, a vörös vércse, illetve a kuvik. A kihelyezésekről honlapunkon is be fogunk számolni.

Bemutató kert létesítése
Célegyenesbe ért egy érdekes tervünk, a vegyszermentes gazdálkodást és a fejéri tájfajtákat bemutató kis kert megvalósítása. Felvettük a kapcsolatot a tápiószelei Növényi Diverzitás Központtal, kitaláltuk a kert kezdő méretét, a bemutatandó kísérleti trükköket (forgácsmulcs), várjuk a bíbiceket és a tavaszt, hogy mindez meg is valósulhasson Fóris Annáék kertjében Pátka-Vargahegyen.

Egyebek...
Súlyozás és részletek nélkül néhány idén tavasszal aktuális feladat, melyről bővebb beszámoló készül majd:

  • Mezőföldi, melioráció során tönkretett szikes tavak rehabilitációs lehetőségeinek helyszíni felmérése
  • A hulladéklerakó bővítése által fenyegetett székesfehérvári Pénzverő-völgy védetté nyilvánítási javaslatának benyújtása
  • A Pátkai-víztározó értékeit bemutató pátkai kiállítás megtervezése
  • A Nagy-völgyi kis erdőtelepítés végrehajtása
  • Ökológiai szántók diverzebbé tétele (bokrok és fák ültetése)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése