2015. április 8., szerda

"Fészekrakó program" - tavaszi madárvédelmi akciók

Mivel tavaly áprilisban jöttünk létre, idén először nyílik alkalmunk "időben", vagyis tél végén, kora tavasszal szállást létesíteni fészkelő madaraink számára. Az utóbbi hetek ebből a szempontból igencsak mozgalmasak voltak, egy rövid összefoglaló következik az elvégzett munkákról.

Jancsár-völgyi odútelep
A frissen védetté nyilvánított völgy természetvédelmi kezelési jogát a Városgondnoksággal megegyezve alapítványunk látja el. Az első akció egy odútelep létrehozása volt: elsősorban „B” (széncinege, mezei veréb) odvakkal, kisebb számban „A” (kék- és barátcinege), „kis D” (seregély) és speciális fakuszodvakat vásároltunk a Mányban található gyártótól. 

Tervben volt egy macskabagolyláda kihelyezése is, de sajnos ez tolódik, mert utánfutó híján ezúttal csak a kis létra volt kéznél. (A macskabagoly számára legalább 5-6 méter magasra érdemes kitenni a ládát.)

Az odvakat két csoportban helyeztem el a völgyben, a csordogáló patakocska környéke csodálatos környezetet biztosít számukra.

Gyöngybagolyvédelem Csákberényben
Kissé nehezen jutottunk el ebbe a nagyon szép fekvésű, északon a Vértesre futó, délen a legeltetett védett vértesalji gyepekre támaszkodó falucskába. Végül az alább olvasható magyaralmási állattartó telepi akció előtt került sor a láda kihelyezésére, ami voltaképp pótlás. A katolikus templomba a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány által kitett ládában évekig költöttek a baglyok, de sajnos a templom felújítása során a láda eltűnt, a röpnyílást befedték. A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány biztosította az új ládát, ezúton is köszönet érte!
Kalló József atya lelkesen támogatta az akciót, a gyakorlati megvalósításban pedig Kőrösi Ödön gondnok volt segítségemre. Az igen keskeny párkány miatt lábazatot kellett készíteni a darabokban levő láda számára.

A munkát helyi lakosok, a templom eresze alatt is fészkelő házi verebek figyelték. Nagyjából a bagoly is ezt látja majd, ha nappal kikukkant a bejáraton.
A kész láda forgáccsal megtöltve, bagolyra várva:

Kalló József a templom előtt; a bal oldali toronyablakon kivehető a röpnyílás is:

Ezzel hétre nőtt a ládáink száma, az örömteli névsor (betűrendben):
Református templomok:
  • Lovasberény
  • Magyaralmás
  • Pákozd
  • Velence

Római katolikus templomok:
  • Csákberény
  • Nadap
  • Pátka


Állattartó telepek madárbaráttá tétele
Magyaralmás
Még a gyöngybagolyvédelmi akció nyitányaként látogattam el ebbe a csendes faluba, és már akkor feltűnt, hogy a Magyaralmási Agrár Zrt. szarvasmarhatelepe szélén kis gyurgyalagtelep van, illetve hogy a helyszín milyen alkalmas volna odúkihelyezésre. Nagy Attila ágazatvezető rendkívül rokonszenvesen állt a kérdéshez, egy téli előzetes bejáráson megbeszéltük a részleteket (fecskék és gyurgyalagok védelme, odúval idecsábítható madárfajok), így március elején, előre megbeszélt időpontban nagyon gyorsan sikerült a két költőláda kihelyezése. Mindkettő „újrahasznosított”, vagyis eredetileg a Hortobágyon kitett, de a fáról leesett berendezés. A „nagy D” odút egy karámoszlopra tettem ki búbosbanka számára, míg a vércseládát egy nyárfa törzsére drótoztam fel.


Lovasberény
Még tavaly tél végén kihelyeztünk három vércseládát és egy nagy D odút két marhatelep melletti gyepre. 2014-ben egy pár vörös vércse biztosan költött, idén tavasszal már két ládánál őrködnek vércsék.
Tavalyi képek az Antali-rét melletti kis nyárfaligetből...


...illetve egy idei a sóderrel frissen feltöltött vércseládáról az Alsó-réten:

Tóth Ervinnel, a Lovasberényi Mezőgazdasági kft. ágazatvezetőjével még tavaly megterveztünk egy alapos bejárást a cég telepein, amely valahogy mindig elmaradt. Idén tavasszal azonban látatlanban is engedélyt kaptam a legsürgősebb munka, azaz a búbosbankák odvainak kihelyezésére.
Első lépésként kissé kitágítottam a "gyári" röpnyílást, 65 mm-ről bő 80-ra:

A három gyeppel határolt marhatelepen nagyon alacsonyra (max. másfél méter), lehetőleg a karám vagy a trágyarakás közelében tettem ki a három odút, sorrendben az Alsó-réten...
... a Füvellőn...
... és az Antali-réten:

Madárbarát templomkertek
A gyöngybagolyvédelem kellemes melléktermékeként alkalmunk nyílt megismerni nagyon szép, öreg fákkal, bokrokkal tarkított templomkerteket. Elhatároztuk, hogy a két legszebb kertbe odvakat teszünk ki, elsősorban azért, hogy a madárvédelmet a hívők körében is népszerűsítsük.
Ebben amúgy élen jár Pápai Szabó György velencei református lelkész, aki még akár az iskolai hittanórát is "feláldozza", hogy a gyerekeknek a madarakról, természetről meséljen. Ráadásul a velencei helyi lapban a gyöngybagolyvédelmet és alapítványunkat is népszerűsítette, amiért ezúton is köszönetet mondunk!

Az általa gondozott velencei templomkert volt az első helyszínünk. Egy előzetes kupaktanács...

...és már fenn is van az odú:

Pákozdon Kardos Péter lelkész fogadott. Az ő kérése az volt, hogy ne csak a madarakra, hanem az esetleg betévedő mókusokra is gondoljunk, ezért egy D-odú is felkerült az egyik fára:
Érdemes megfigyelni, hogy a bal oldali toronyablakon hamiskásan ott kandikál a gyöngybagoly röpnyílás is...

Gyurgyalagokra várva... Aszal-völgy
Alapítványunk a Jancsár- és Aszal-völgy helyi természetvédelmi terület kezelését Székesfehérvár városgondnokságával szoros együttműködésben végzi majd. Ennek egyik első lépése volt az egykori homokbánya rézsűsödött, beomlott, tűzszerészek robbantásai által is rongált partfalainak felfrissítése. Ehhez egy városgondnoksági gép és kezelője, Magyar Miklós érkezett.
A munka kezdete:
Három nagy és egy kis felületű falat alakított ki, ezek kelet vagy északkelet felé néznek:
Így várja az új költőhely a gyurgyalagokat, partifecskéket:
A kitermelt homokkal két, az értékes gyepen éktelenkedő robbantási gödröt töltött fel:
Érdekes kísérlet, hogy a tájseb hogyan gyógyul majd be az idő folyamán, milyen hamar jelenik meg a homokfelszínen a természetes növényzet. Ilyen volt:

...és ilyen lett:
Még egyszer köszönöm Magyar Miklós precíz, a természeti értékeket messzemenően figyelembe vevő munkáját. A gyurgyalagok reakciójáról beszámolunk majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése