2015. április 28., kedd

"Virágozzék száz virág..."

Működési területünkön sok gyönyörű virág bontogatta vagy bontogatja szirmait áprilisban. Öt különösen varázslatos pillanatról szeretnék beszámolni, részben idei képekkel, részben korábbi évek fotóival illusztrálva mindezt.

Apró nőszirom a lovasberényi Kazal-hegyen...
Szívem csücske ez a csodálatos löszgerinc, melynek nyugatias lejtőjén szabályos kis foltokban (polikormon) nőnek az apró nőszirmok


... és a székesfehérvári Aszal-völgyben
Míg a Kazal-hegyen csak két, legfeljebb három, egymáshoz eléggé hasonló színváltozatban él a faj, addig az Aszal-völgy mellett, szántóföldek között csodával határos módon megmaradt löszgyepfolton káprázatos színpompával nyílik:
Mind a hat kép egy napon egy udvarnyi helyen készült. Szerencsére a terület fennmaradása biztosított, hiszen januártól ez a három szigetszerű volt is helyi védett lett.

A Cziráky-kastély kertje Lovasberényben
Nem újdonság, hogy a kastélyparkok növényvilága igen gazdag, országosan védett is van közöttük. Sajnos a berényi Angolkert jelenleg még semmilyen védelmet nem élvez, de nem véletlen, hogy középtávú tervünk a helyi védelem előterjesztése:
Együtt nyílik az odvas keltike, a bogláros szellőrózsa és egy meténgfaj, igazi színpompát varázsolva az öreg tölgyek alá:

Törpemandula a Rovákja-völgy felső szakaszán
Ez a cserjefaj az év jó részében szerényen megbújik az erdők, cserjések szélén. Áprilisban azonban gyönyörű virágot bont. Ennek köszönhető, hogy egy szép, de ritkán látogatott helyen sikerült rábukkannom egy meglehetősen népes állományára. A székesfehérvári Aszal- és Rácvölgyben is él, ezek a képek azonban a lovasberényi Rovákja-völgyben készültek:


A Rovákja-patak teljes szakaszát figyelni fogjuk, hiszen néhány kilométeres útja során szép állapotú helyeket (kaszálórétek, mocsárrét-jellegű legelő, füzesek) szel át, ahol még sok meglepetés várhat ránk...

A székesfehérvári "pókbangós rét"
2010-ben jártam először ezen a kicsi, de rendkívül változatos, nagyon szép állapotú élőhelyen. A cigányrécétől és réti tücsökmadártól az érdes csüdfűig és a poloskaszagú kosborig sok gyönyörű látnivaló várt itt. Véletlenül derült ki, hogy a területet sokan ismerik, országos védelemre is felterjesztették, ám ez sajnos azóta is várat magára.
Évek óta minden tavasszal kerestem rajta a terület névadóját, a fokozottan védett pókbangót, sikertelenül. Csak a szép "társnövény", az agárkosbor jelenléte tartotta bennem a lelket; több száz töves állomány él itt (2011-es felvétel):

Idén tavasszal végre megtört az átok. Egy legalább 60 töves pókbangóállomány virágzik a réten! Óriási érték ez, alapítványunk ezért kiemelt feladatnak tekinti a mielőbbi védetté nyilvánítás kiharcolását. (A bemutatott kép tavaly Sárszentágotán készült)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése