2015. augusztus 3., hétfő

Címermadaraink

"Adj, ha kérek, gyere ha várok, legyen köztünk Híd, ne csak az árok..." (Tankcsapda)

Ez a bejegyzés egy szubjektív vélemény a fecskeállomány észak-mezőföldi helyzetéről és a védelem lehetséges módjairól.

Füsti fecske és molnárfecske
Az utóbbi években riasztó híreket hallani a hazai fecskeállomány összeomlásáról.
Címermadaraink: a gyönyörű füsti fecske...
...és a hasonlóan szép molnárfecske.
Az Észak-Mezőföld az ország nyugati fele, így a civilizációs problémák erőteljesebben érzékelhetők: megszűnő háztáji állattartás, lebetonozott utcák, repülőgépes szúnyogirtás. A fecskék számára ezek a körülmények csöppet sem kedvezőek, így 2014-ben már (minden optimizmusunk ellenére) mi is érzékeltük, hogy baj van.
Ezt szeretnénk látni ősszel minden faluban: Gyülekező füsti fecskék (Nagyiván, 2008)...

... és molnárfecskék (Pátka, 2015).

2015 ebben a tekintetben fordulópontnak tűnik. Nem csak lakóhelyünkön, Pátkán lett több a füsti- és molnárfecske, hanem Székesfehérváron is meglepő helyeken látni őket: belváros környéke, ipartelepek... Igen örvendetes jelenségeket is tapasztalunk. A lovasberényi sertéstelepen a fecskés istállókban nem végeznek rovarirtást. A pátkai gátőrházon és a zsilipen levő több tucatnyi fészket a gátőr boldogan védi, hiszen tisztában van a madarak rovargyérítő szerepével. Egyes pátkai házakon falra festett stilizált fecske árulkodik a lakók természetszeretetéről.

Családi okból évente többször utazunk Hortobágyra, ahol valóban tömeges mindkét fecskefaj. Egy elárvult pusztai kunyhóban nem kevesebb mint 29 füstifecske-fészek van, de ott vannak minden hodályban, hidak alatt is. Vagyis a baj nem visszafordíthatatlan, a fecskék maradni akarnak, nekünk csak segítenünk kell őket ebben.
Az amúgy nem telepes hajlamú füsti fecskét ebben a kis hortobágyi kunyhóban a fészkelőhely hiánya kényszerítette ilyen sűrűségű fészekrakásra. A pusztán több kilométeres körben alig vannak költésre alkalmas épületek, táplálék viszont annál több.

Hogyan segíthetjük a fecskéket? A műfészek létjogosultsága számomra nem egyértelmű. Már kaphatók nálunk is, de hiányoznak a sikeres telepítések történetei. Nagy nyomozással kaptunk hírt lopótök- és papundeklifészekben költő fecskékről. Talán figyelemfelkeltésnek alkalmasak lehetnek, főleg városokban, ahol kevés a sárgyűjtőhely. Márpedig a puha, tapadós sár elengedhetetlen madaraink számára. 2015 elején a magyaralmási szarvasmarhatelepen belső felújítást végeztek egy istállóban, így leszedték a fecskefészkeket. A tucatnyi fészekből a száraz tavaszon egyetlenegy épült újjá... Mellesleg az állattartó telepek valószínűleg egyre fontosabbak lesznek azokban a térségekben, ahol a háztáji jószágtartás visszaszorult.

Terveink:
Saját portánkon, ahol állat és megfelelő melléképület (ól, szénatároló, juhakol) is van, talán csak türelem kérdése, hogy a füsti fecskék megjelenjenek. A mezőgazdasági munkák (kaszálás, tárcsázás( is rendszeresen csalogatnak fecskéket a fészkelőhelytől oly távoli földekre. És ami már komolyabb előkészületet kíván:
  • A fecskevédelem összekapcsolása a szemléletformálással: sárgyűjtőhelyek kialakítása óvoda- és iskolaudvarokon, fecskebarát emberek háza előtt és minden talpalatnyi, leaszfaltozatlan helyen
  • Műfészektelep (molnárfecskék számára) arra alkalmas önkormányzati tulajdonú épületeken, építményeken (trafóház, híd)
  • Városi "fecsketulajdonosok" megjutalmazása házfalra vagy kerítésre kihelyezhető táblával (német mintára, de a magyar Madárbarát Kert táblához is hasonlóan)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése