2018. július 11., szerda

Agrobiodiverzitás - újrakezdés

Egy méretében kicsi szervezet könnyen megteheti (és általában meg is teszi), hogy tevékenységi körébe felvesz mindent, ami a tagokat érdekli. Így aztán nem volt kérdés nálunk sem, hogy az ökológiai gazdálkodás, a mezőgazdaság és természet kapcsolata, a sokféleség megőrzése fontos teendőnk lesz. Alapítványunk első évének egyik meghatározó élménye volt a nagyszékelyi találkozó; akkor azt gondoltam, az ott összegyűjtött pozitív energiák évekig elegendő üzemanyagul szolgálnak majd a tájfajtákkal kapcsolatos elképzeléseink megvalósításához. Sajnos nem így történt. Az évenkénti fehérvári magbörzén kívül igazi eredményt nem tudtunk elérni, de a sok egyéb teendő (védett és védelemre javasolt területek, madárvédelmi akciók, előadások és foglalkozások) miatt nem töprengtünk azon, hogy mi a kudarc oka.
2018 májusában levelet kaptam a nagyszékelyi találkozót szervező és az agrobiodiverzitás népszerűsítéséért rengeteget tevő Fehér Judittól: Farmer's Pride néven egy nemzetközi akció indul a sokféleségért tenni akaró szervezetek és szereplők összefogására; a svájci kezdeményezés két mintaországa Dánia és Magyarország.
Fehér Judit szervező a rendezvény megnyitóján

Június 21-én Budapesten egy előzetes találkozó és műhelymunka volt mindennek a nyitó eleme, ahol svájci, osztrák, sőt török vendéget is köszönthettünk. Régi kedves ismerősök is eljöttek és legnagyobb meglepetésemre sorra hallottam vissza tőlük az előző bekezdésben vázolt helyzetet: csökkenő lelkesedés, elmaradt eredmények. Közösen aztán az okokra is rájöttünk: egy találkozó nem elegendő; folyamatosan össze-össze kell jönnünk, megbeszélni a tapasztalatokat de még inkább ötleteket és lelkesedést átadni.
Több érdekes program fut ebben a témában, a mi körülményeink között most leginkább a hüvelyes tájfajták népszerűsítését és felszaporítását megcélzó TRUE program tűnik elérhetőnek (ITT olvashatnak róla bővebben angol nyelven). Ehhez csak jövőre tudunk csatlakozni, hiszen a hüvelyesek vetési ideje már elmúlt. Ugyanakkor jó volna ezt kiterjeszteni, pl. a székesfehérvári kertbarátok felé. Ötletek máris vannak, velük majd folytatjuk az együtt gondolkodást.
Délután műhelymunka következett: csoportokra osztott társaság együtt próbált választ keresni az agrobiodiverzitás problémáira és főleg arra, hogy ki mit tud tenni a megoldás érdekében.
Műhelymunka

Ami a "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítványt illeti, rövidtávú terveink a következők:
  • Felkutatni a vonzáskörzetünkben a téma iránt érdeklődőket
  • Kibővíteni a magbörzét egy nyári programmal, ahol a börzén szereplő fajok és fajták megkóstolhatók, népszerűsíthetők
  • A hüvelyesek bekapcsolása egy évek óta működő helyi gasztronómiai rendezvénybe ("borsófesztivál")
  • Ötletekkel segíteni azt, hogy a vegyszermentesség és a tájfajták megjelenjenek a gasztronómiai eseményeken
Magánszemélyként pedig természetesen termesztjük tovább a jól bevált zöldségeket saját fogott maggal. (Az is ide tartozik, hogy hozzájárulunk a cikta juhfajta fennmaradásához, illetve szántóinkon nagy mennyiségben termesztjük a ma már nagyon ritka Bánkúti 1201 búzafajtát.)

Néhány szubjektív gondolat zárásként.
A találkozó helyszíne az Impact Hub volt, amiről én bizony nem tudtam, hogy micsoda. Nem is könnyen találtam meg a címet, bemenve még rejtélyesebb volt a sok, nem a mi rendezvényünkön részt vevő, jórészt angolul beszélgető, laptopon tevékenykedő fiatal. Rákérdezve megtudtam, hogy ez egy co-working office. Falusi gyermek volnék, most is szőlőhegyi házunkból buszoztam-vonatoztam (8 hónap szünet után) a fővárosba, így úgy éreztem, jogom van tovább kíváncsiskodni. Elmagyarázták. Azt, hogy emberek mégis miért fizetnek egy asztal használatáért pénzt, alapvetően nem tudtam meg.
A másik érdekesség a műhelymunka levezetése volt. Egy tréninges vezette (mondta is, hogy ő milyen coach lesz, de nem bírtam megjegyezni...), egy csapatépítő tréningeken edződött profi. Eddig fogalmam sem volt arról, hogy a csapatépítő tréning mire jó és mi szükség van rá. Most megértettem. Hiába volt Nagyszékelyben minden hihetetlenül kézzelfogható, szerény, két lábbal a földön álló, mi a 21. században szeretnénk agrobiodiverzitást népszerűsíteni, ehhez pedig úgy fest, ilyen modern módszerek kellenek. Máshogy fogalmazva: Nagyszékelyből nézve a világ sokkal csendesebb, élhetőbb, szebb, mint a Ferenciek teréről nézve, de mi azokkal a problémákkal küzdünk, amik a Ferenciek terén sokkal-sokkal nyilvánvalóbbak. És tetszik - nem tetszik, szükség volt a célok megfogalmazásához, a feladatok kijelöléséhez ezekre a számomra idegen módszerekre.
A MAGHÁZ közösség problémái és a lehetséges megoldások

Fotók: Varga Korina (ÖMKi)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése