2022. február 2., szerda

Ládák, odvak a Sárvíz-völgyben

2022. január 20-án Flesch Mártonnal egy hosszú, tartalmas napot töltöttünk a Sárvíz-völgy különböző pontjain. Célunk egy gyöngybagolyláda, egy kuvik- és néhány szalakótaodú ki- vagy áthelyezése, illetve a többi, 2019-ben kitett odú ellenőrzése volt.

Az akció reggele és a hozzávalók már Tác határában (Fövenypuszta)

A gyöngybagolyláda egy tanyaépület padlására került, ahol egy nagyméretű, baglyok számára tudatosan leszűkített bejáratú vércseládában 2021-ben gyöngybagolyköpet került elő. Ezért a szomszédos padlásablakba egy normál méretű ládát készítettem. A méreteket még 2021 decemberében felvettük, a 8 mm-es OSB-lapokat egy barkácsáruház lapszabászata vágta a megfelelő méretűre, itthon össze is raktam az egészet, hogy időt nyerjünk; a felszerelés így is jócskán belenyúlt a délelőttbe.

A láda és a szerszámok már a padláson...
...itt pedig már minden a helyén. A láda két lábon áll, illetve a keresztgerendához is hozzá van drótozva. 

A kuvikodút egy másik épület padlásáról nyílt helyre, egy termetes akác közel vízszintes ágára tettük, egy közeli facsoportba füleskuvik számára helyeztünk ki szalakótaodút.

A Nádor-csatorna mellett levő odvainkban mezei veréb és seregély költésének nyomait észleltük, a szalakóta egyelőre csak előfordulás szintjén bukkant fel errefelé. Mi gyakorlatilag azt a folyamatot készítjük elő, hogy az Alaptól Abáig nyúló részeken és a Sárréten fészkelő szalakóták között egy híd létesülhessen.

Szalakótaodú Szabadbattyántól délre, marhalegelő szomszédságában.


A lemenő Nap utolsó sugarainál feltett láda Sárszentmihály szélén...

...ahonnan ilyen kilátása lesz majd a szalakótáknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése