2022. február 7., hétfő

Gazdákkal a vércsékért - újra

2018. október 23-án hirdette meg alapítványunk azt az akciót, melynek során Fejér megye északi részén kerestünk vércsevédelem, vércsetelepítés iránt fogékony gazdálkodókat (a régi felhívás ITT olvasható). Ez a program végül alapítványunk talán legsikeresebb ötletének bizonyult. A jelentkezők döntő többsége nem Fejér megyei, pláne nem az eredetileg meghirdetett 12 település lakója volt. Az akciót ennek következtében az egész megyére kiterjesztettük.

Hím vörös vércse. Hazánk leggyakoribb sólyma, egyúttal a legkönnyebben telepíthető ragadozója

Zártkerti lakók, ültetvénytulajdonosok, méhészek nagy arányban jelentkeztek, ami természetesen örömteli, ugyanakkor a program célja inkább a szántóföldek madárbarátabbá tétele lett volna. Arra is volt példa, hogy a terület alkalmatlansága miatt sajnos el kellett utasítanunk lelkes jelentkezőket, hiszen értelmetlen lett volna sűrűn lakott településrészeken ládakihelyezéssel próbálkozni.

Nagyon izgalmas időszak volt az az időszak 2019-ben, amikor kikerültek a ládák, majd érkeztek a hírek a sikeres foglalásokról. Ezekről annak idején beszámoltunk már, az alábbi bejegyzésekben lehet bővebben olvasni az eseményekről (ládakihelyezések: 1, 2, a sikeres ládafoglalások: 3). A távoli országrészek lakóit ládatervrajzokkal, jótanácsokkal igyekeztünk segíteni. Az akciónak egy ikertársa is akadt Pest megyében. Meglepő módon (valamelyik közösségi oldal révén) a vércsevédelem 2020 decemberében ismét téma lett, újra előkerültek a lelkes gazdák, csak éppen ezt nem mi hirdettük meg, nem is tudtunk ládát adni senkinek. Ennek ellenére ekkor is voltak szakmai sikerek (lásd ITT).

2022-ben azonban már újra a "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány szólítja hadba mindazon mezőgazdasági termelőket, akik szeretnének aktív részesei lenni a természetvédelemnek, miközben vegyszermentes módon vissza tudják szorítani a mezei pockokat. A kiírás több ponton eltér az elsőtől, hiszen sok tapasztalatot szereztünk egy ilyen akció nehézségeiről, buktatóiról. Íme tehát az új felhívás:

GAZDÁKKAL A VÉRCSÉKÉRT 2.

Várjuk azon szántóföldi növénytermesztéssel, állattartással foglalkozó személyek vagy cégek jelentkezését, akik tábláik, kaszálóik, legelőik környezetében szívesen látnák a Kárpát-medence egyik leghatékonyabb pocokfogyasztó madarát, a vörös vércsét, egyúttal vállalják, hogy a vércse és sok más, szintén rágcsálókkal táplálkozó madárfaj védelme érdekében a mezei pocok elleni védekezés során nem alkalmaznak vegyszereket.

Kik jelentkezhetnek?

Bárki, aki Magyarország területén szántó vagy gyep művelési ágú külterületi termőterülettel rendelkezik, a parcella szélén van legalább egy minimum 5 méter magas fa vagy villanyoszlop, illetve ennek hiányában vállalja egy legalább 4 méteres stabil faoszlop beásását.

Ennek a pátkai lucernaföldnek a közelében nem volt alkalmas fa. A télen leásott oszlopra februárban kitett ládát tavasszal azonnal elfoglalták a vércsék.

NE jelentkezzenek olyan gazdálkodók, akik nem tudják vállalni a rágcsálóirtó (rodenticid) vegyszerek önkéntes tilalmát és ezek helyettesítését környezetbarát megoldásokkal (T-fák, vércseládák)!

Mit ad a "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány?

Szervezetünk Fejér megyei, ezért a jelentkezőket lakóhelye szerint két csoportba osztjuk.

* Azon jelentkezők, akiknek Fejér megye területén van szántójuk vagy gyepjük, alapítványunktól díjmentesen megkapják a megfelelő számú vércseládát. A megye északi felében ennek kihelyezésében is segítünk, a megye egyéb részein segítünk a megfelelő hely kiválasztásában, a ládát leszállítjuk, a gazdát ellátjuk a kihelyezéssel kapcsolatos javaslatokkal, tanácsokkal.

* Az ország más részein élőknek elektronikusan eljuttatunk egy vércsevédelmi segédletet, amelyben a vörös vércse és más, pocokkal táplálkozó madárfajok életmódjáról, védelmükről, a vércseláda elkészítéséről, méreteiről, beszerzéséről, kihelyezéséről, karbantartásáról olvashat. Ezen kívül kérésre összehozzuk olyan aktív természetvédőkkel, akik az adott országrészben, megyében, régióban aktívak, így a kihelyezésben segítséget nyújthatnak.

Egy kihelyezett láda Seregélyes határában (balra), illetve a kilátás a ládából (jobbra). A táblavégi fasorban nem voltak a vércse számára alkalmas varjúfészkek, így a madár csak emberi segítséggel tud itt megtelepedni.

A mostani akcióban NEM tudunk ládákat biztosítani egyéb művelési ágú területek tulajdonosainak (kert, zártkert, szőlő, ültetvény, művelésből kivett terület, bánya, ipari zóna, stb.), de kérésre nekik is küldünk vércsevédelmi segédletet.

Hogyan zajlik a vércsetelepítés?

A leggyakoribb kérdés az szokott lenni, hogy szervezetünk a vércsét is biztosítja -e. Természetesen szó sincsen ilyesmiről, a vörös vércse védett madárfaj, ráadásul remekül repül, nehéz lenne valahova "odaültetni". Ugyanakkor hazánk nyílt területein elég gyakori, fészket nem épít, így tudatosan keresi a számára alkalmas költőhelyeket. A fa vércseláda egy évtizedek óta alkalmazott, sokszorosan bevált eszköz, amelyet a fészkelőhelyet kereső vércse nagyon jó eséllyel elfoglal, ha a kihelyezésben nem vétettünk súlyos hibát.

Mi a jelentkezés módja?

Aki szeretne részt venni, írjon levelet 2022. április 1-ig  a jarosi.kovacs@gmail.com elektronikus címre. A levél tárgya legyen ez: "Gazdákkal a vércsékért". A levél feltétlenül tartalmazza az alábbi információkat:

* Név (cég esetén cég neve + kapcsolattartó személy neve, telefonszáma)

* Település neve. Ha a gazdának vagy cégnek több település határában is van területe, akkor ezt is kérjük megírni.

* Művelési ág, a terület nagysága (pl. 15,3 ha szántó, 1,4 ha gyep). Más művelési ágú területet természetesen nem kell megadni. Akinek van lucernája vagy más álló kultúrája, az ezt külön jelezze. (Ezek alapján lehet kikalkulálni, hogy hány ládára lesz szükség)

Fejér megyén kívüli jelentkezőknek április folyamán elküldjük a vércsevédelmi segédletet, illetve később is szívesen válaszolunk bármilyen felmerülő kérdésre. Fejér megyei jelentkezőkkel felvesszük a személyes kapcsolatot, kiválasztjuk a gazdaságukban a ládák helyét, majd következik a ládák leszállítása, a megye északi részén azok kihelyezése. A cél az, hogy 2023 elején már a vércsék rendelkezésére álljanak a költőládák.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése